Стотици почетоха годишнината от Балванската битка


Публикувано на 26-03-2016 в Новини

Стотици почетоха годишнината от Балванската битка

IMG_7160Стихове на Иван Вазов, Владимир Висоцки и Бертолт Брехт, в изпълнение на младежи от Габрово и Велико Търново, и депутата Кирил Добрев, просълзиха събралите се стотици социалисти, които с митинг – поклонение почетоха 72-та годишнина от партизанската битка край село Балван.

„Днес е модерно да отричаш всичко, свързано с миналото. Модерно да се подчиняваш на силния на деня, на силните в Европа, на силните в света. Днес няма много време за възвишени мисли. Ако искаш да живееш спокойно, просто трябва да мълчиш. Аз никога не съм харесвал спокойствието, нито примирението, нито съветвам моите млади приятели да правят това“, заяви народният представител от БСП лява България Кирил Добрев пред паметника „Балванска битка“.

На поклонението присъстваха още проф. Владимир Топенчаров – председател на Движението на ветераните в БСП, Симеон Игнатов – председател на Български антифашистки съюз, Йордан Стойков и Стефан Стефанов – членове на Изпълнителното бюро на БСП, Валентин Ламбев и Петинка Михайлова -председателите на организациите на левицата в областите Габрово и Велико Търново, общински лидери на БСП и антифашисткия съюз, кметовете на Павликени, Сухиндол и с.Балван и десетки симпатизанти и членове на левицата.

IMG_7062„Събрали сме се днес, за да почетем паметта и подвига на хората от габровско – севлиевския партизански отряд, дали живота си заради кауза, която ги е вдъхновявала. За съжаление днес живеем във време, в което няма герои. Във време, в което няма кауза. Няма вдъхновение. Няма перспектива“, се обърна към присъстващите Кирил Добрев.

IMG_7171На това място загинаха наши другари, за да ни има нас, за да има свободна България, борейки се срещу фашизма за свобода, за справедливост и социална държава“, каза в своето слово областният председател на БСП Велико Търново Валентин Ламбев.

„Може да сме с побелели коси, може да сме по – трудно подвижи, но в сърцата сме същите като тези от 1944 година, като тези от преди 125 години. Мислел ли е Благоев, че тези зрънца, които е посадил, ще оставят такава следа, такава идея, която никоя земна сила, не ще може да унищожи, защото докато има живи хора на тази земя ще я има и Левицата. Поклон пред спомена, поклон пред цялата наша партия, каза в словото си проф. Топенчаров.

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*