Кирил Добрев: „Отмяната на преференциалния вот е стъпка назад“


Публикувано на 17-03-2016 в От медиите

Кирил Добрев: „Отмяната на преференциалния вот е стъпка назад“

СТЕФКА БУРМОВА – вестник 100 Вести  – 15.03.2016г.

От проведените до момента отчетно-изборни събрания в низовите организации на партията са постъпили номинации за лидер на БСП, който да бъде избран на предстоящия конгрес на левицата. Една от тях е за габровския депутат Кирил Добрев. Номинации има още и за Корнелия Нинова, Янаки Стоилов, Илиана Йотова, Михаил Миков. Ще влезе ли Добрев в битката за лидерския пост, как приема той задължителното гласуване, залегнало в приетия на първо четене изборен кодекс, опасява ли се, че е възможно отпадането на преференциалния вот, са въпросите, отправени към него от „100 вести“.

12282841_10154024782194776_1791679687_n-Г-н Добрев, низови организации от Габрово Ви номинираха за лидер на БСП, наред с Корнелия Нинова, Илияна Йотова, Михаил Миков, ще влезете ли в лидерската битка?

-Ако ме питате дали съм готов с идеите си и предложенията си за това как БСП да се развива и печели избори – да, готов съм, знам как да върна БСП в играта. А дали ще участвам, ще реша след като говоря с евентуалните и вече обявилите се за кандидати за председател – доколко те възприемат моите идеи, а аз ще преценя доколко те имат сили и смелост да ги реализират. Ако не ми печелят доверието, ще се кандидатирам. В крайна сметка има достатъчно време до Конгреса, но едно е сигурно – трябва ни промяна.

-Одобрявате ли задължителното гласуване, прието от Парламента на първо четене и защо, нужни ли са допълнителни мерки за въвеждането му и какви?

-Честно казано аз лично съм раздвоен, а и в партията нямаме единомислие по този въпрос. От една страна съм убеден, че задължителното гласуване би имало положителен ефект върху целия изборен процес. От друга страна обаче знаем колко ниско е одобрението към този парламент и ми изглежда леко високомерно ние, депутатите, да задължаваме българските граждани да гласуват, особено ако това задължение е придружено със санкции. Иначе категорично подкрепям стимулите за гласували.

-Вашият коментар на заканата ДПС да оспори по съдебен път  задължителното гласуване?

-Всяка партия сама си преценява как да действа. Не съм юрист, но от коментарите на колеги в партията, които са такива, е ясно, че подобно искане не е без юридическо основание. Това е един от аргументите за спор по темата, който е и в БСП.

-Съществуват опасения, че преференциалният вот може да отпадне, какви ще бъдат последствията от подобно решение, според Вас?

-Винаги съм подкрепял преференциалния вот. Факт е обаче, че последните избори показаха изкривяванията, които този вот може да даде. Категоричен съм обаче, че отмяната му е стъпка назад в демокрацията, защото той е инструмент избирателят да е по-мотивиран да упражни своя вот, както и да избира по-пряко своето представителство – не само партията, но и конкретната личност.

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*