„Ако Шенген се разпадне, отива си и Европейският съюз“, заяви шефът на социалистите в Европейския парламент


Публикувано на 14-01-2016 в Новини

„Ако Шенген се разпадне, отива си и Европейският съюз“, заяви шефът на социалистите в Европейския парламент

„Ако Шенген се разпадне, отива си и Европейският съюз“, заяви Джани Питела – председател на Групата на социалистите и демократите в ЕП. Той обяви запазването на целостта на Шенгенското пространство като основен приоритет в работата на парламентарната група през предстоящата година.

Социалистите се събраха на своето първо заседание за новия политически сезон, за да очертаят основните насоки на работа през 2016 г. Темата за кризата с миграцията доминираше в много от изказванията на евродепутатите, а Питела подчерта, че „Дъблинският регламент в сегашната си форма е отживелица и се нуждаем от нова система от правила“. Депутатите социалисти са единодушни, че системата, установена от Дъблинския регламент, не работи и трябва да бъде или сериозно променена, или заместена от изцяло нов документ.

Очертаването на приоритетите в работата на С&Д от Питела за тази година и последвалият дебат между социалистите бяха предшествани от среща на Групата с председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск. Илияна Йотова попита Туск кое трябва да се промени в политиката по убежища и дали смята, че Дъблинския регламент трябва да претърпи промяна. Председателят на Съвета потвърди, че Европейската комисия подготвя ново предложение, което ще представи за обсъждане през март на евродепутатите и държавите членки. Туск добави, че междувременно Шенгенските правила задължително трябва да се спазват от страните в ЕС, за да се избегнат нови много сериозни проблеми.

„Това е напълно в интерес на България, защото при сегашното положение страната ни се превръща в буферна зона за бежанци“, заяви Илияна Йотова – депутат от Групата на С&Д и зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП. Тя допълни, че в парламентарната комисия очакват предложението на Европейската комисия за промяна в Дъблинския регламент през март т.г. „Ще видим какво ще ни предложи екипът на ресорния комисар Аврамопулос – дали ще променяме из основи сегашния законодателен текст или ще изработим изцяло нов. Във всеки случай вече активно обсъждаме помежду ни с останалите социалисти в парламентарната комисия какво не търпи отлагане за промяна, защото Дъблинския регламент е писан за съвсем други условия и вече не отговаря на реалностите около нас“, каза още Илияна Йотова

Социалистите поискаха повече европейско финансиране за справяне с предизвикателствата на бежанската вълна, защото държавите членки не могат да се справят само със собствени ресурси. Питела се съгласи и добави, че това не може да става за сметка еврофондове, насочени към създаване на растеж и работни места. В това свое желание лидерът на Групата на С&Д е бил подкрепен от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Питела смята още, че еврооблигациите и печалбите от тях са възможен източник за финансиране на различни дейности за справяне с бежанската криза. Лидерът на социалистите отправи към колегите си призив за създаване на хуманитарни коридори към изолираните територии в Сирия, къде има градове, умиращи от глад.

Левите евродепутати отправиха остри критики към Туск на състоялата се по-рано среща на Групата с председателя на Съвета на ЕС. Според социалистите Съветът „спъва“ всички предложени от ЕК и одобрени от ЕП политики по миграция. Групата на С&Д припомни на Туск безплодната поредица от срещи на върха, където европейските лидери не могат да се споразумеят за решителни мерки за справяне с бежанската криза. В отговор на обвиненията Туск се оправда, че проблемът не е в Брюксел, а в държавите членки, защото те не спазват дори и постигнатите на заседанията на Съвета договорености.

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*