Съветниците от БСП Габрово срещу повишаване цената на водата


Публикувано на 09-12-2015 в Новини

Съветниците от БСП Габрово срещу повишаване цената на водата

Общинските съветници на БСП – Габрово категорично възразяват срещу приетия от съветниците на ПП ГЕРБ бизнесплан на ВиК – Габрово, в частта му за повишаване цената на водата за домакинствата и фирмите.

„Отминаха изборите и розовите обещания на спечелилата партия останаха в предизборната кампания. Местната ГЕРБ – власт побърза да последва централната си посестрима и след повишаване  цената на тока, стойността на винетките, реши да внесе своя принос в антисоциалната политика на управляващите с повишаване  цената на водата в община Габрово.

Водени от разбирането, че политическите решения трябва да раждат като резултат все по-добри и относително справедливи условия на живот, общинските съветници от БСП питаме -случи ли се това на практика?

След 123 милиона инвестирани във ВиК структурата на Габрово се оказа, че първият най-осезаем за гражданите резултат ще бъде вода с по-висока цена! Оказа се, че бъдещите инвестиции, загубите на вода по мрежата  и несъбраните вземания от длъжници продължават да бъдат едни от основните аргументи на управляващите, за да поискат повишаване на цената на скъпоценната течност.

Така и не получихме отговори на въпросите ни. Защо след като в бизнес плана са показани силно намаляващи разходи от текущи и аварийни ремонти за над милион лева, те не се реинвестират в новите инициативи на дружеството? Каква е икономическата полза от реализирания мега проект? Защо при внасяне в ОбС на последния отчет по проекта за „Воден цикъл на Габрово” преди изборите и Кметът на Община Габрово и Управителят на ВиК Габрово отрекоха, че ще има увеличение на цената на комплексната услуга по водоподаване, отвеждане и пречистване на вода?  И това бе заявено след  наши настойчиви питания.

Считаме, че посочените мотиви за повишаване на цената на водата са несъстоятелни, необосновани и няма да доведат до посочените цели в бизнесплана. Исканото увеличение ще доведе единствено до натоварване на семейния бюджет на всички габровци.

Увеличените цени за фирмите допълнително ще повишат производствените им разходи, оскъпят продукцията и ще ги направят по-малко конкурентни на пазара.

Приетият бизнесплан по никакъв начин не насърчава и привличането на нови инвеститори, каквато уж политика декларира ръководството на Общината.

ОбС на БСП Габрово и групата общински съветници настоява ръководството на ВиК – Габрово и ръководството на Община Габрово да търсят ефективни и работещи решения за управление на ВиК сектора и на инвестиране на евро средства в него, а не да решават проблемите на дружеството по най-лесния начин, чрез увеличаване финансовата тежест върху гражданите и бизнеса с повишаване цената на водата. И нека накрая да припомним ,че габровци ще плащат по висока цена на водата не само чрез преките плащания за нея, но и чрез бюджета на Община Габрово, върху който продължават да тежат непризнатите средства за разходи по водния проект в размер на няколко милиона лева.“, пише в разпространената до местните медии позиция на левицата.

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*