Лена Енева: „Усилията на един човек не са достатъчни, за да върви Габрово напред“


Публикувано на 25-09-2015 в Новини

Лена Енева: „Усилията на един човек не са достатъчни, за да върви Габрово напред“

Лена Енева е кандидат за кмет на община Габрово издигната от коалиция „БСП, НДСВ, ПБС, КПБ – Алтернатива за Габрово“ – с номер 2 в интегралната бюлетина.Тя е дългогодишен общински съветник, била е председател на ОбС и секретар на Община Габрово. В момента Лена Енева е директор на Бюрото по труда в Габрово. Тя е завършила топло- и ядрена енергетика в ТУ в София, специализирала е „Финансов мениджмънт“ и „Информатика и информационни технологии“, има специализация в САЩ за управление на общински финанси.

За решението да приеме номинацията, за предстоящата битка, за акцентите в предизборната програма е разговорът с кандидатът за кмет на левицата инж. Лена Енева.

– Г-жо Енева, имахте ли колебания когато приехте номинацията за кандидат на кмет на левицата?

– Решението, което взех беше изключително трудно. Много дълго време мислих, преди да взема своето решение. Тук не става дума за съмнение, а за достатъчно сериозен анализ на ситуацията в страната и в община Габрово в момента от гледна точка на разположение на политическите сили, на моите възможности, на възможностите на другите алтернативни кандидати. Наистина това беше изключително трудно за мен решение.

– Решението Ви вече е факт. Как ще водите битката за кметския стол?

– То е факт, защото изключително сериозно подходих към ситуaцията и към анализа, който аз и колегите ми направихме. Предстои ми много труден месец. Но, през годините се научих, а и продължавам да се уча, да не наричам конкуренцията в политиката битка. Да, разбира се има отделни каузи, заради които може би си заслужава една кампания да бъде наречена битка. Но само за определени каузи. Като цяло това е едно политическо състезание за доверието на габровци. И то, според мен, трябва да лежи повече върху това, което хората, влизащи в него са направили досега и какво са показали, за да може да бъде направен верният избор за вбъдеще. Само голи обещания и позивни мисля, че не са достатъчни.

– Кои ще бъдат акцентите във Вашата предизборна програма?

– Ние ще направим официално представяне на програмата и там ще говорим за акцентите на политическата сила, която представлявам и за моите лични акценти. На първо място поставям диалога с общността, с обществото. Много пъти съм казвала и сега ще кажа, че основното в моята предизборна кампания ще бъде всички в Габрово да разберем, че усилията на един човек, дори да е най-великият, не са достатъчни за да върви нашият град напред. И ако ние избираме на тези избори кмет, ние избираме личността, която да се опита да обедини усилията, уменията на всички габровци, за да може наистина те да родят резултати за развитието на града ни.

– Да приемем, че изборите са приключили и Вие сте спечелила надпреварата. Ще продължите ли започнатото от предходния мандат или ще повторите практиката на досега управлявалите Габрово, които след като „вземат“ властта зачеркват усилията на своите предшественици?

– Това е изключително лоша практика в България и е една от причините, на която се дължи не твърде интензивното ни и видимо развитие напред и като дъражва, и като община и местна власт. Искам да споделя много важно свое разбиране, което ще вкарам в кампанията. Смятам, че всички екипи на кметове и самите кметове, заедно с общинските съвети, които са управлявали досега в града ни, в една или друга степен са придвижили града ни в различни степени и в различни области напред. Така че, много е важно за един бъдещ управленец да отчете усилията на тези преди него, да продължи онова, което е позитивно за гражданите и за града. И разбира се, да проектира и своите собствени акценти, но да надгражда върху постигнатото, а не да го отрича и да започва отново. Само тогава ще можем да имаме развитие.

– След като конференцията гласува Вашата кандидатура, какво казахте на колегите си от левицата?

– В залата, в която ме избраха, присъстваха хора, които достатъчно добре разбираха в каква ситуация тръгваме в предизборна кaмпания. И си казахме едно единствено изключително просто и човешко нещо – че нещата ще бъдат много трудни и че аз ще разчитам изцяло на тяхното доверие и помощ. Те от своя страна обещаха до ми ги дадат.

автор: Стефка Бурмова

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*