Управляващите в Габрово посегнаха на демокрацията


Публикувано на 26-06-2015 в Новини

Управляващите в Габрово посегнаха на демокрацията

„Управляващите посегнаха върху демокрацията, без да казват защо се бърза с унищожаването на контактната мрежа. На кого пречи тя, на кого пречат токоизправителните станции?“ – риторично зададе тези въпроси пред журналисти вчера „червеният“ съветник арх. Иван Николов по повод предложението за демонтиране на тролейбусната инфраструктура в Габрово и нейната продажба.

         Вчера по време на заседанието на местния парламент от левицата няколкократно предложиха оттеглянето на точката от дневния ред, свързана с разпродажбата на имуществото на тролейбусния транспорт и приходите от нея да се използват за покриване на стари задължения на общинския превозвач. По темата се развихриха ожесточени дебати. Лена Енева нееднократно задава въпроса на председателя на ОбС Лена Георгиева защо в дневния ред на вчерашното заседание не беше включено за разглеждане предложението на групата общински съветници от БСП, свързано с  провеждане на референдум сред габровци за бъдещето на тролейбусния транспорт. Но не получи удовлетворителни отговори.

         „Пред нас е предложението на управителя н ОПТ Екатерина Караколева за ликвидация на един от видовете транспорт в Габрово и е учудващо, че Вие, г-жо Христова, управляващото мнозинство в ОбС считате, че тихо и кротко ще дадем своя глас за неговата ликвидация – изрази възмущението си експредседателят на местния парламент Лена Енева. – Това е толкова важно предложение, че по времето на чието управление то се реализира този, който управлява, трябва да си носи отговорността за това“. Тя поиска от кмета на Габрово Таня Христова гласно да изрази своята позицията, че подкрепя ликвидацията на тролейбусния транспорт в Габрово. Както и всеки един от общинските съветници да направи това.

         Според Енева дори и да се пристъпи към демонтирането и разпродажбата на дълготрайните материални активи на тролейбусния транспорт би било нормално те да се инвестират в нови ДМА, а не да бъдат консумирани за текущото съществуване на общинския превозвач. Тя обвини управляващите и в неетичност, тъй като макар да е налично предложението да бъде дадена възможност на гражданите  да кажат своята дума за бъдещето на този вид транспорт се бърза с ликвидацията на неговата инфраструктура. „Затова считам, че най-важното е да решим дали ще дадем думата на хората да изразят своята позиция“ – отсече Енева. Стиляна Тинчева подкрепи своята съпартийка като обвини управляващите, че внесеното от тях  предложение не отговаря на изискванията. Както и „че е неморално три месеца преди изтичането на нашия мандат да вземаме такова важно решение“ и постави въпроса за личния морал на всеки един общински съветник.

                   Многократните настоявания на левицата предложението за разпродажбата на тролейбусната инфраструктура да бъде оттеглено обаче срещна сериозния отпор на управляващите. И въпреки бурните дебати, предложението за демонтирането на въздушната тролейбусна мрежа и трите токоизправителни станции и тяхната продажба беше прието. Единствено искането за демонтаж и продажба на подземната тролейбусна мрежа не беше отхвърлено.

         Местният парламент реши още на извънредна сесия, която ще се проведе на 9 юли да бъде подложено на дискусия предложението на групата съветници от левицата за организиране и провеждане на първия след 1989 г. местен референдум за бъдещето на тролейбусния транспорт.

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*