Габрово се готви за референдум за тролейбусния транспорт


Публикувано на 02-06-2015 в Новини, От медиите

Габрово се готви за референдум за тролейбусния транспорт

В средата на тази седмица се проведе учредително събрание за формиране на инициативен комитет за организиране на референдум относно бъдещето на тролейбусния транспорт в Габрово. Инициативният комитет се състои от седем човека, а негов председател е младият електроинженер Николай Колев.

Инициаторите ще организират необходимата по закон подписка за провеждане на първия в новата история на Габрово местен референдум. Формулировката на въпроса, на който габровци ще трябва да отговорят е: “Желаете ли да се развива електротранспорта в Габрово чрез закупуване на нови тролейбуси?”.

Вече са набелязани стъпките, които трябва да бъдат извървени до крайната от тях цел, а именно да не се допусне унищожаването на тролейбусния транспорт в Габрово. “Вместо град на съзиданието ние се превърнахме в унищожители на свършеното преди нас. Не искаме хората, които ще дойдат след нас да говорят, че ние сме разрешили рязането на скрап на тролейбусната мрежа и разрухата на бившата индустриална гордост на града да влезе в нашия бит“, заявиха от Инициативния комитет.

Николай Колев е упълномощен да предприеме необходимите действия  по уведомяването на кмета на Габрово Таня Христова и председателя на Общински съвет – Габрово Лена Георгиева за вписване на предложението за референдум в публичния регистър, както и да го включи в Регистъра за администриране на лични данни.

Наред с това стана ясно още, че общинските съветници от БСП в местния парламент са подготвили писмо до ОбС-Габрово с искане за насрочване на референдум. Според тях решението за ликвидирането на тролейбусния транспорт в Габрово “е прибързано, некоректно аргументирано и не е съобразено с мнението на гражданите.

Левицата са категорични, че трябва да се чуе мнението на хората преди да се пристъпи към ликвидацията на най-евтиния и екологично чист транспорт. Те предлагат Общински съвет – Габрово да задължи кмета да насрочи референдум за бъдещето на тролейбусния транспорт в Габрово.

“Габрово е населено място със сложна структура, която е трудна за обслужване. В централната градска част, се концентрира общественият транспорт и автомобилното движение, което води до пределно замърсяване с газове, прах и шум. Преди повече от 30 години са проведени замервания и след научни анализи е предложено градът да се обслужва с тролейбусен транспорт в централната градска част.

Съвременните предимства на този вид обществен транспорт и наличното му състояние в Габрово са безспорни Няма вредни газови емисии; Няма високи нива на шум; Сравнително малка номенклатура на части и елементи за ремонт и поддръжка; Новите тролейбуси са много по-икономични, като консумация на енергия и поддръжка; Осигурява се транспорт с алтернативен източник на енергия; Новите тролейбуси са много по-маневрени и могат да се предвижват и извън обхвата на контактната мрежа; В града има изградена голяма част от контактната мрежа, която е в добро състояние, има изградени и оборудвани ТИС; Има подготвени кадри за обслужване и поддръжка на този транспорт; При довършване на контактната мрежа и свързване на “Голо бърдо” – Консултативна поликлиника, ще намалеят разходите на единица транспортно средство”, са сред аргументите за преосмисляне на взетото от ОбС-Габрово решение.

Социалистите припомнят още, че преди изпълнението на идеята за тролейбусен транспорт в Габрово, до гражданите е било направено допитване, а средствата за строителството са били осигурени от самооблагане на всеки един от работещите. А в изграждането на тролейбусната мрежа на града са участвали стотици габровци с безвъзмезден труд и са били организирани международни бригади, с участието на студенти от Киев, Могильов, Митвайда.

 

Източник: gabrovonews.bg

 

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*