Държавата подкрепя създаването на хипермаркет само с български стоки


Публикувано на 30-11-2013 в От медиите

Държавата подкрепя създаването на хипермаркет само с български стоки

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обеща на производители на български стоки държавна подкрепа за изграждането на хипермаркет, в който ще се предлагат само техни продукти. Това стана по време на среща със сдружението „Произведено в България – съюз на малкия и средния бизнес“, на която бе подписано и споразумение за по-голяма държавна подкрепа на българските малки и средни компании за износ в чужбина, съобщават от Аргументи БГ.

Министърът успокои, че въвежданата от догодина за слънчевите и вятърните централи такса от 20% върху приходите им в същото време ще намали корпоративния им данък.

Идеята за хипермаркет, в който да се продават само български стоки, е на сдружението. От думите на министъра не стана ясно какво точно ще е държавната подкрепа за това начинание, нито къде ще е планираният магазин и кога ще започне да се изгражда.

Обединяваме действията си, за да защитим българското производство и да осигурим условия за реализацията на произведените в страната стоки и услуги, каза министърът и обясни, че това са фирмите, които създават работни места, изплащат работни заплати и са коректни към служителите си.

За нас това е важно, това не противоречи на европейската практика, а българските производители трябва да бъдат подкрепени, посочи Стойнев.

Председателят на „Произведено в България“ Лукан Луканов допълни, че всяка държава подкрепя малкия и среден бизнес дори с възможностите на евроинициативата „Действия за малкия бизнес“ (Small Business Act), а и нито една страна не може да бъде упрекната, че подкрепя кооперативното движение. По думите му, по Small Business Act е разрешена държавна помощ до 200 000 евро на предприятие за три години и няма проблеми да се предоставят държавни гаранции до 1.5 млн. лв. за 3 години.

„Тъй като българските производители, които са в отделни региони, не могат да отговорят с количество, голяма част от търговските вериги поеха ангажимент до Нова година да има конкретни щандове за регионални производители – за тези, които не могат да отговорят с конкретно количество”, посочи още Стойнев. Той обаче подчерта, че е важно производителят да има необходимите сертификати за качество на стоката му.

Относно приетата изненадващо като част от преходните разпоредби на проектозакона за бюджет 2014 г. и без съгласуване с бизнеса такса от 20 процента върху приходите на слънчевите и вятърните централи от догодина, Стойнев коментира, че на този етап няма нещо, което да притеснява производителите. Тези двадесет процента такса върху произведената от тях енергия ще се вписва и като техен разход и ще намали и техния корпоративен данък, обясни министърът.

Не виждам нещо толкова скандално в това предложение, допълни министърът. Подобна практика има в Испания и Гърция, а отделните държави-членки на ЕС започват да преосмислят своята политика относно възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), коментира министърът на икономиката и енергетиката.

Той допълни, че подкрепя политиката за произвеждане на електроенергия от ВЕИ, но това трябва да е в рамките на разумното, защото електроенергията, произведена от тях, е доста висока, а държавата трябва да я изкупува на сто процента и това се отразява в крайната цена на домакинствата.