Санирането на сградите не е безплатно, предупреди Мая Манолова в Габрово


Публикувано на 11-02-2015 в От медиите

Санирането на сградите не е безплатно, предупреди Мая Манолова в Габрово

Подкрепяме санирането на жилища. Ползите са безспорни, но сме много притеснени от начина, по който стартира и се реализира тази национална програма. На хората ясно трябва да им се каже, че това не е безплатно. Санирането всъщност ще го платим абсолютно всички от джоба си, защото този 1 милиард  лева идва от кредит, който ще трябва да връщаме всички български граждани. Това заяви в Габрово депутатът от БСП лява България Мая Манолова.

По думите й не е ясно защо е бил приет критерият с 36 апартамента в жилищна сграда, която да бъде допустима по програмата, тъй като това изключва не само цели квартали и сгради, нуждаещи се от саниране, но и цели общини. “Защото има цели общини, в които няма по-големи панелни жилища, с над 36 апартамента”, обясни Манолова.

Според нея притеснителен е и възприетият принцип, за печелене на проекти за саниране, първият по време – първи по право. “Разполагаме с информация, която ще оповестим публично, че кметовете на ГЕРБ са били предварително на ясно с изискванията за саниране, т.е. с така нар. методически указания, което означава, че първи ще бъдат точно този, които управляващите от ГЕРБ са решили”, поясни народният представител от левицата.

По информация на Манолова дори ресурсът по програмата е бил разпределен вече по общини. “Тъй като става дума за държавни средства, според мен тук трябва да има граждански контрол. Това, което ще предложа е да има граждански комитети по наблюдение, защото това са парите на всички български граждани – не са парите на ГЕРБ и правителството. Трябва да е ясно по какъв начин тези средства ще бъдат разпределяни, как ще се определя кои ще спечелят и ще бъдат санирани”, каза тя.

Мая Манолова постави въпроса дали ще бъде стимулирано влагането на български материали в санирането на сградите или ще бъде подкрепен вносът на такива. “Как ще бъдат определяни фирмите – изпълнители? Дали ГЕРБ няма да си осигурят допълнителна финансова подкрепа на гърба на гражданите, чрез определянето на фирмите, извършващи санирането?”

Според нея скандално е още и това, че депутати от ГЕРБ и симпатизанти на партията, са се превърнали в рекламни лица на националната кампания, обикаляйки по домовете на гражданите, афиширайки в нейна полза. “ГЕРБ не си вършат пряката работа, а се изявяват като рекламни агенти, превръщайки програмата от национална в партийна, което навява на мисълта, че тази програма ще бъде използвана с предизборни цели от страна на управляващите”, каза в заключение Мая Манолова.

Източник: http://www.gabrovonews.bg/news/82854/

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*