Кирил Добрев:Живеем в някакъв собствен свят


Публикувано на 05-02-2015 в От медиите

Кирил Добрев:Живеем в някакъв собствен свят

в-к Дума, 4 февруари 2015, автор: Павлета Давидова

– На семинара в Пловдив с Мая Манолова предложихте идея, озаглавена М.О.Л. Извън залата не стана ясно за какво става въпрос…
– М.О.Л. e съкращение за Млади Образовани Лидери на обществено мнение. Използвахме форма, с която да представим логото по-лесно, но зад абревиатурата стоят много сериозни неща. Млади Образовани Лидери на обществено мнение са хората, с които БСП трябва да се събере, за да спечели следващите местни избори.
– Появиха се критики, че наименованието е лековато и не звучи социално, а е по-скоро пазарно.
– Чух подобни критики, но когато аудиторията слуша естрадна музика, а ние непрекъснато й предлагаме класика под формата на Бах и Бетовен, няма как да се учудваме, че получаваме едва 11% от обществената подкрепа. Винаги съм смятал, че изборите не са олимпиада, а средство за печелене на властта – една партия реализира своите програми само когато спечели изборите. С Мая Манолова предложихме над основата БСП, която е изградена от основни, общински, областни организации и т.н., да направим надстройка, т.е. да започнем по-активна работа с т.нар. периферия и симпатизантите. Да намерим повече хора, които да ангажираме с атрактивни платформи и кандидати.
– Г-жа Манолова спомена, че е възможен вариант, при който „България търси талант“ да се преформатира на „Дупница търси политик“ например. Не се ли притеснявате, че подобен формат може да се превърне в трамплин за хора, които нямат симпатии към лявата идея, а само към властта?
– Ще ви задам пък следния въпрос: Кого е по-добре да издигнем за кандидат – човек, който ще бъде добър управленец, или човек, който реално може да бъде избран и да провежда конкретни политики? Това са две различни неща. В първия случай действаме на принципа на олимпийците – човекът, който предлагаме, кандидатът Х, ако евентуално стане кмет, ще бъде много добър кмет. Но точно преди това се появява друг кандидат, когото хората харесват повече и избират него. Идеите на първия кандидат остават „вкъщи“, в основната партийна организация, а другият успява да спечели общественото доверие и реализира своята програма, платформа и политика.
– Как може да гарантирате, че външният кандидат няма да избяга от предизборните си обещания и ангажименти?
– Когато сме достатъчно откровени в това, което предлагаме, когато не лъжем избирателите с предложенията, които имаме преди изборите, и когато след изборите реализираме ангажиментите си. Тогава съм сигурен, че никой от тези, които сме предложили, няма да избяга от предварителните си обещания. Обещанията и платформата на партията или на коалицията преди изборите трябва да съвпадат с това, което правим след изборите.
– Кои ще са общините, върху които ще пробвате идеята си?
– В общините, с които работя, имаме желание да експериментираме и да направим тази надстройка. За всички останали желаещи с Мая Манолова сме готови да предоставим ноу-хау, активно участие и време, за да успеем да реализираме този проект. Ако не направим 5-6 пилотни проекта, за да видим дали това води до по-добри резултати за БСП, няма как да го приложим в цялата партия.
– Как оценявате семинара в Пловдив? Преди началото му медиите тръбяха – „БСП стяга редиците си“. Стегнахте ли се и готови ли сте за победа?
– Впечатлен съм от семинара, беше правилна стъпка. Всички успяха да кажат своето мнение и да дадат своите препоръки.
Най-важното, което успяхме да разберем и дай, Боже, колегите да са го осъзнали, е, че получихме и поглед отвън. Едно е как ние приемаме себе си, друго е как изглеждаме в очите на медиите и на политолозите. Има няколко неща, които буквално ме разтърсиха и ми показаха, че живеем в някакъв собствен свят. Защо, след като вдигаме пенсиите години наред и се грижим за пенсионерите, те гласуват за ГЕРБ? Защото те питат: за какво ми са тези 50 лв. отгоре, когато изгонихте децата ми?
– Кой е най-важният извод от семинара всъщност?
– Най-важният извод от семинара е, че победата е общо дело. Тя не може да бъде на определена част от хората, всички трябва да работим за нея.
– Освен вашата идея, чуха ли се някакви конкретни предложения, които да бъдат развити след семинара?
– Имаме много предложения в социалната сфера, за нова пенсионна реформа, за повече синдикални послания от страна на БСП към трудещите се. Ако успеем да съчетаем всичко това, мисля, че БСП ще се върне на върха.

 

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*