Позиция на ОбС на БСП относно проект за Бюджет 2015 на Община Габрово


Публикувано на 03-02-2015 в Новини

Позиция на ОбС на БСП относно проект за Бюджет 2015 на Община Габрово

Ние общинските съветници от БСП, водени от интересите на жителите на Габрово, убедени, че Бюджетът на една община е най- важното решение определящо развитието й, заявяваме, че няма да подкрепим проекта за Бюджет на Община Габрово предложен ни от  кмета Таня Христова. Тази наша позиция е социално осъзнато, икономически аргументирано и мотивирано решение, а не емоционално политическо говорене.

Въпреки дадената заявка, че бюджет 2015 е бюджет на устойчивото развитие, ние  считаме, че това е бюджет на статуквото, на неясните  цифри, не даващ предложения и решения за справяне с най – големите проблеми на общината, без ясни цели и приоритети. Не осигуряващ развитие на нито един  социален и икономически сектор.

Това е поредният бюджет фокусиращ се върху инфраструктурни обекти  в централна градска част, пренебрегващ кварталите  и населените места в общината. Без яснота как бяха определени приоритетните обекти включени в инвестиционната програма. С предвидени само 60 000 лева за  133 населени места, които по никакъв начин не са достатъчни за преодоляване на проблемите трупани с години там. Все повече Габрово се превръща в лъскава фасада в центъра, и неглижирани и занемарени квартали и села.

Липсва визията и мотивацията за развитието на икономическия, туристическия и културния сектор. Липсва анализ на ефективността на програма Култура. Няма и местната финансова подкрепа за читалищата. За сметка на средствата, предвидени за покриване на пропуски в  изпълнението на европроекти.

Свидетели сме на замразяване средствата предвидени за младежки дейности  и спорт. На фона на това недоумение буди все по – големия щат на общинска администрация  и средствата предвидени за възнаграждения.

С всяка цифра бюджета ни припомня, че управляващите се подготвят за предстоящите местни избори, мислещи повече за тях , а не за бъдещето на общината.

И тази година бюджетът е далеч от проблеми на габровци  и не дава перспективи в развитието на община Габрово. Нашето съгласие би означавало подкрепа за  управление без ясна визия, залагащо на предизборни  и популистки действия.

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*