Кирил Добрев: Искам БСП да се върне в играта


Публикувано на 30-01-2015 в От медиите

Кирил Добрев: Искам БСП да се върне в играта

В-к „Севлиево днес“, брой 8, година 4, автор Емилия Димитрова, 30.01.2015г

Господин Добрев, през последните дни се превърнахте в един от застъпниците на идеята на БСП и АБВ да се коалират за местните избори. В Севлиево това възможно ли е?

Вижте, аз искам БСП да се върне в играта.В момента тя е страничен наблюдател.Трябва да бъдем откровени, когато говорим за ситуацията.Иначе си хвърляме прах в очите.БСП не  печелила от 2005 година.Сега сме 2015-та.Десет години нас ни няма политическата сцена.За мен изборите не са олимпиада, където е важно участието.Приемам ги като форма и начин на упражняването на властта. Предстоящите местни избори са много сложни.Но към тях не можем да подхождаме по един начин навсякъде, защото всяка община има своя специфика.Не настоявам БСП и АБВ да се обединят навсякъде.Но смятам, че има общини,където това това би довело до успешен резултат.Във всяка една община ще водим отделни разговори.Никого насила няма да привличаме.Ако имаме общи теми, ако можем да правим обща политика, ще участваме заедно на изборите.Ако не можем, всеки си има партия, да се издигне кандидат и участва на изборите самостоятелно.

А в Севлиево каква ще е формулата ?
Тепърва предстоят разговори. В общественото пространство се въртят три имена, които са много сериозни кандидатури.Всеки един от тях би бил добър и успешен кмет. Членове на БСП ли са ?

Никога не съм разглеждал хората като членове  или не членове на партията.Има хора, които изпълняват нашите критерии и изисквания за ляво мислене и такива, които не го постигат.Няма да имаме ограничения около това дали кандидатът е член на БСП или не е .Така че разговорите тепърва предстоят.За разлика от ГЕРБ ние не сме лидерска партия.При нас най-добрият ще бъде номиниран от хората.

Възможно ли е дотогава да избирате измежду повече от трима?

Въпросът не е в персоната, а в начина, по който БСП ще излезе да претендира за властта. Ето, в Севлиево има една коалиция между ДПС и ГЕРБ.Въпреки това на парламентарните избори хората отново избраха ГЕРБ.Получава се така че на нас ни вменяват вина, че ДПС е виновна за провала на БСП, а виждате, че ДПС няма никаква вина, когато управлява с ГЕРБ,  както е в Севлиево.

ДПС ли държи ключа за успеха на изборите в Севлиево?
Не смятам.При една откровена и истинска кампания ние можем да постигнем много добър резултат.И не са ДПС фактора, който  определя кой да стане кмет в Севлиево.Искам да развенчаем този мит.

За Язовир „Бяла” и пътя Крамолин има ли какво ново да кажете?

Темата с язовира ще отложим.Що се отнася до Крамолин проведох неофициален разговор с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, отправил съм и актуален въпрос към нея.Към момента тя пое ангажимент в началото на пролетта да финансира рехабилитация на въпросния път с около 500 000лв. Но предполагам, че другата седмица ще имам официален отговор и ще бъдете уведомени за това какво пише вътре.

Това онези 500 000лв ли са, които министър Десислава Терзиева обеща, а после изчезнаха?

Не, това са други 500 000лв.Онези са отишли на друго място, защото онази програма, по която е трябвало да бъдат отпуснати, е затворена.

Сега претендираме за нови половин милион от бюджета.

Местни бизнесмени са притеснени от развитието на ситуацията с газа, тъй като в Севлиево цялата промишленост и всички фирми са зависими от природен газ.Дали трябва да имат притеснения относно цените и доставките?

По-скоро трябва да са спокойни за цените, тъй като вървим към сваляне на цените на енергоносителите.Притесненията им би трябвало да са за това дали ще има газ,а не каква ще бъде цената.Не знам как са заложени нещата в ДКЕВР, но газът трябва да поевтинява, тъй като е „вързан” с цената на петрола.Затова дайте да провокираме питане до ДКЕВР, защо имаме такива високи цени на газа.Въпроса е за доставките.Защото при задълбочаване на конфликта Русия-Украйна и спирането на  проекта „Южен поток” доставките на газ за България са застрашени.А от Гърция газта е три пъти по-скъпа. И аз бих  попитал защо „Южен поток” ще излиза на Резово и всичките строително-ремонтни работи ще се извършват в Бургас, а тръбата ще излиза другаде.Що за геополитика и що за управленска логика от страна на сегашните управляващи? И вместо да ходят по Европа, нека да отидат в Москва и да се разберат какво става.Защото за България  това беше стратегически проект.Конфликтът Украйна-Русия може да доведе до буквално спиране на газа и това трябва да е ясно за всички.

Застъпвате тезата, че принципът „парите следват учебника” в българското образование е порочен?

Вижте, неведнъж съм казвал, че за мен образованието и оставането на младите хора в България е кауза.И ще работя за нея без  значение дали съм в парламента или не.Няколко са темите, които предизвикват дискусия по въпросите на образованието.На първо място е новият закон за образованието.Напрежение се появи около дискутираната възможност езиковите училища да приемат деца след 4 клас. За всички е ясно, че така ще ликвидираме голяма част от основните училища.Защото по-умните, по-активните и амбициозни деца, като завършат 4 клас ще изберат елитните училища. И порочната система на финансиране, наречена „парите следват ученика”, ще позволи на малък брой училища да съберат достатъчно ученици, което ще рефлектира върху намаляване на бюджетите на основните училища.Мисля, че този прием ще съумеем да го регламентираме така, че да постигнем баланс в закона.

Ратувате и за връщане на специалностите в общообразователните училища?

Много е важно завършващите средно образование в хуманните гимназии да имат възможност през последната година да добият някаква професия като стаж.Дали ще бъдат екскурзоводи, декоратори в музея или театъра, но тези деца да имат важност да имат някакви умения.И трябва да регламентираме възможността Общините да отпускат стипендии.Ето ви пример. В севлиевските училища предстои след три години да има нужда от двама училите по математика, един начален и трима детски учители, тъй като толкова ще се пенсионират.Провеждат се срещи с Великотърновския университет, проучват се дали има подходящи студенти, поема се издръжката им под формата на стипендия срещу задължението студента да упражнява своята професия в община Севлиево в рамките на 3 или 5 години.На този етап такава възможност имаше само бизнеса, в  новия закон това ще могат да правят общините.Предполагам, че тези гъвкави форми ще позволят на повече млади хора да изберат място за живеене в България.

А, редуциране на висшите училища предвиждате ли?

На този етап не мога да го коментирам.Не е залегнало в закона.Макар че реално местата за българските студенти са повече от българските ученици.

Което значително влошава качеството на образованието?

Тотално.При всички положения ще се прибегне до ново кредитиране на висши учебни заведения при този демографски срив, който имаме.Не е нормално да има повече места отколкото е броят на завършващите училище млади хора.И не е нормално по химия да има студент.Ниският критерий на оценяване на студентите също рефлектира върху крайния резултат.Наскоро бяха на среща със съдии, които изразиха сериозните си притеснения, че завършващите право за изключително неподготвени.

Но господин Добрев, ще се съгласите ли, че промени в рамките на един мандат не могат да бъдат трайни?

Абсолютно сте права.За да дадат резултат промените в образованието, трябва да ги поддържаме повече то един мандат и да се надяваме да дадат резултат след 8 или 10 години.Съкровището за бъдещето на България е заровено в образованието.Знам, че политиците избягват тази тема, защото всеки  мисли мандат за мандат,  няма как да получим.Защото не можем да осчетоводим реформите, които произвеждаме, за 4 години.Необходима е политическа воля, за да се съберем различни политически субекти.

С какво в пенсионната реформа няма да се съгласите?

С промяната на стажа и на възрастта.Първо, защото продължителността на живот в България не е като в европейските страни, за да се съобразяваме с тяхната възраст за пенсиониране и техния стаж. В БСП  сме склонни на компромис, но за онова поколение, което може да направи своята сметка и то е поколението след 2000 година. Тези хора е добре да знаят кога ще се пенсионират.Не съм съгласен обаче промените отново да засегнат онова поколение на прехода, на което на три пъти сменят възрастта за пенсиониране, условията при които ще се пенсионират и сумата, с която се пенсионират.Тези хора не са виновни, за да правим за попреден път експерименти с тях. Тук от БСП ще бъдем категорични и ще отстояваме тази си позиция.Вече заявихме, че през февруари ще излезем с цялостен модел на пенсионна реформа, която ще бъде съгласувана и със синдикатите и с работодателските организации. И още от едно нещо няма да отстъпим – отново става дума за работещото поколение на прехода. Ако на някой не му достига година, две, за да може да се пенсионира с по-малка пенсия, да може да го стори. Защото, вярвам ще се съгласите, абсурдно е човек на 58-59 годишен човек да си търси работа и да не може да се пенсионира.Докога ще продължава унижението за тези хора.

Този понеделник бяхте в село Стоките.Защо отидохте при балканджиите и какво поискаха от вас?

По време на предизборната кампания се опитах да обиколя по-голяма част от населените места в община Севлиево.И тогава им обещах, че няма да спра да ги посещавам, след като стана народен представител.Изпълнявам си поетите ангажименти.След Стоките имам планирани посещения в Крамолин, Сенник, Агатово. И знаете ли, че сега в Стоките дойдоха повече хора, отколкото на предизборната среща.Стана много емоционална среща.Говорихме си за Русия, Украйна, големите енергийни проекти, изпадането ни от „Южен поток”, естествено и за битовите проблеми на място – трудните снабдявания с хляб, например.Поел съм ангажимент, ако може да помогнем на кооперацията.Ще проверя възможности да я включим в някой проекти като изкупуване на билки или горски плодове, за да помогнем на хората за тяхното снабдяване.Ще проведа една среща по въпроса още идната седмица и каквото можем, ще го решим.Знаете ли, ние, политиците, трябва да разберем, че хората са уморени от политическите скандали и искат да работим заедно.Затова се радвам, че в региона успяхме да намерим верния тон.

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*