Тунелът под Шипка е под заплаха за този програмен период!


Публикувано на 28-11-2014 в Новини, От медиите

Тунелът под Шипка е под заплаха за този програмен период!

Първото нещо, което трябва да направи Николай Сираков, след като получи заповедта си за назначаване като Областен управител на Габрово, е да си вземе чантата и да отиде в Управляващия орган на Оперативна програма “Транспорт” заедно с вицепремиера Томислав Дончев, депутата Цветомир Михов и всички от управляващото мнозинство, защото меко казано е, че проектът за тунел под Шипка е под заплаха за този програмен период.

Това мнение сподели пред местните медии бившият областен управител на Габрово Николай Григоров. Той беше категоричен, че тунелът под Шипка трябва да остане приоритет на управляващите, както са били заявили в предизборната си кампания. “Така както заявиха по време на предизборната си кампания, включително министри, депутати и областен управител.”

Николай Григоров директно заяви, че вариантът, който сегашното правителство ще реализира и което по думите му “предишно некадърно правителство на ГЕРБ, с премиер Георги Близнашки, е объркало апликационната форма и постигнатото дотук”, заплашват бъдещия тунел под Стара планина.

Според бившия областен управител на Габрово управляващите за пореден път са разделили страната на столица и провинция. “Защото в ОП “Транспорт” разписаните през месец юли три приоритета бяха АМ “Струма”, Тунелът под Шипка и Западната дъга на София. Магистрала “Хемус” никога не е стояла като приоритет”, обясни Николай Григоров.

“Истината е, че няма да има икономии от строителството на АМ “Струма”, а напротив – за реализацията ще са нужни допълнителни средства. Това е мнението на Камарата на строителите и на специалистите по пътищата, а не мое. Управляващите трябва да включат тунела под Шипка отново като приоритетен проект, имащ абсолютна техническа готовност и готов да стартира”, допълни още Григоров.

Той припомни, че в момента се прави идейният проект за самото тунелно съоръжение, а процедурите по довеждащите пътища са завършени и по тях се работи. Според Николай Григоров истината е, че парите се пренасочват към проект за софийското метро, за да са “добре столичани”, а записаното в предизборната програма на ГЕРБ за развитие на страната и намаляване на дисбаланса между регионите са “фишеци”.

Пред журналистите Григоров беше категоричен, че съществуват механизми още докато не е затворена оперативната програма, проектът за тунел под Шипка да бъде включен като приоритет. “В противен случай този проект няма да бъде осъществен и до 2020 г., тъй като няма пари и държавна гаранция, а всички приказки за тунела са просто “прах в очите” на избирателя”, каза в заключение той.

Източник: Gabrovonews.bg

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*