70 години от убийството на Митко Палаузов


Публикувано на 02-04-2014 в Новини

70 години от убийството на Митко Палаузов

IMG_4677Младежкото обединение на БСП – Габрово почете паметта на най – малкия партизанин – Митко Палаузов. На паметника му, пред училището в което Митко е учил,  младежите поднесоха цветя и сведоха глава пред саможертвата на героя.
Митко Палаузов е роден на 8 ноември 1930 г. в махала Енев рът, с. Шумата, Севлиевско. Малко след раждането му, родителите му Ганка и Трифон Палаузови, от недоимък се преместват да живеят последователно в Севлиево и Габрово (1936). Тук в големият пролетарски център те са фабрични работници и живеят в малка кирпичена къща на „Бакойския баир“, съвсем наблизо до сегашното VI-то Основно училище. Митко започва да учи в града. Родителите му се свързват с партийните организации във фабриките, където работят. В къщата им се провеждат партийни събрания, заседания на щаба на партизанската чета и РК на БРП (к), в чийто състав влиза и Трифон Палаузов. Малкият Митко макар и 11-годишен получава важни за едно дете задачи – стои на пост пред къщата по време на заседания, разнася позиви и съобщения за провеждането на партийни и ремсови събрания, за срещи на партизани и ятаци.
Бащата, Трифон Палаузов и лелята на Митко – Русана стават партизани от Габровско-севлиевския партизански отряд. Поради тази причина Габровската полиция оказва периодичен психически и физически тормоз върху семейството му, като често арестува и малтретира Митко и майка му. За да ги предпази от тормоза, баща му предлага да излязат и те в Балкана. След акция на партизанския отряд през лятото на 1943 г. в махала Водици (сега квартал на Габрово), Ганка и Митко Палаузови се присъединяват към него. След преминаването им в нелегалност габровската полиция опожарява тяхната къща на Бакойците. През юни са интернирани в с. Чорбаджийско, Момчилградско, баба му Рада и дядо му Цоню със стринка му Донка и чичо му Иван. Под натиска на полицията училищният съвет на Второ основно училище „Неофит Рилски“ на 19.IХ.1943 г. решава: „Че дейността на ученика Димитър Трифонов Палаузов е несъвместима със задълженията му на ученик и предлага на областния инспектор в Плевен да разреши изключването му от училище“. Тогава Митко е четвърти месец партизанин.IMG_4674
След Балванската битка, землянката е разкрита на полицията от предателя Иван Данаилов-Доктора (той е ранен и заловен в Балван на 29 март и подложен на нечовешки изтезания при които проговаря), и на 1 април 1944 г. многобройна полицейска група ръководена от Иван Дим. Близнаков, групов началник при Плевенското областно полицейско управление и Крум Ив. Дрончев, подпоручик от 9-и дивизионен артилерийски полк, гр. Севлиево и Дончо Цолов Христов, полицейски разузнавач в Севлиево обкръжават Осеникова поляна. Партизаните са изненадани. Жандармерията взривява землянката с гранати. Изваждат труповете, вземат лични вещи, пушки, пистолети и книжа и се прибират в с.Купен. Труповете на Ганка Палаузова, Митко Палаузов, Минчо Георгиев (Младен) и Иван Илиев (Гошо)остават на открито цяла седмица край землянката.

IMG_4678

to “70 години от убийството на Митко Палаузов”

 1. Георги Желев // 02/04/2014 at 12:16 // Отговор

  Другари една малка критика към вас.
  – Трябваше да почистите паметника и от графитите.
  Иначе поздравления !

 2. Кристина Сидорова // 02/04/2014 at 12:48 // Отговор

  В момента създаваме организация за почистване на паметника и ремонт на градинката.

 3. Браво деца ! Гордеем се !!!

 4. Георги Желев // 03/04/2014 at 09:25 // Отговор

  Ако е така ,значи е прекрасни инициатива другарко Сидорова.

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*