Депутатът от БСП Йордан Стойков: Али Алиев е подкрепял ГЕРБ в Севлиево


Публикувано на 25-02-2014 в Новини, От медиите

Депутатът от БСП Йордан Стойков: Али Алиев е подкрепял ГЕРБ в Севлиево

Източник: в-к Габрово днес – брой 8(7633) -автор: Мариана Димитрова

Временно изпълняващият длъжността директор на Природен парк „Българка“ е подкрепял решенията на ГЕРБ в Севлиево в качеството си на общински съветник  в местния парламент там, заяви депутатът от БСП Йордан Стойков.

Той изказа своето становище по въпроса как ще коментира назначаването на Али Алиев и последвалите от това протести на природозащитни организации:

„Познавам добре г-н Алиев. Той е от общински съветник от Севлиево и председател на местната структура на ДПС. Али Алиев е един от коректните партньори на ГЕРБ в Община Севлиево. Направих си труда да проверя – 99 % от гласуванията си в Общинския съвет той е подкрепял становищата на ГЕРБ. Освен това той е председател на постоянна комисия в ОбС – Севлиево, избран благодарение подкрепата на партия ГЕРБ. Така че БСП няма отношение към назначаването му за временно изпълняващ длъжността директор. Колкото до законосъобразността на решението за назначаването му на тази длъжност, в закона за администрацията е записано, че при действаща фирма с предмет на дейност, аналогична на държавната дейност, не може да бъде назначавано едно лице за държавен служител. Според мен решението е спешно провеждане на конкурс, до който обаче да бъдат допуснати неправителствените организации и широки граждански структури, за да могат да проследят законосъобразността на проведения конкурс за управител на парк „Българка“. Скорошното провеждане на конкурс ще предотврати по-нататъшните спекулации относно назначаването на г-н Алиев за временно изпълняващ длъжността директор на парка“, каза Йордан Стойков.

а пресконференция днес той коментира и промените в приетия на второ четене в парламента изборен кодекс. В него е заложено да има интегрална бюлетина с преференции 7% за парламентарни и местни избори и 5% за избори за евродепутати, отпечатване на бюлетините в БНБ, наблюдатели във всички фази на изборния процес, включително и при отчитането и пренасянето на книжата. Също така, намаляване на депозита за инициативни комитети на 100 лв. (досега бяха 1000 лв.) и за партиите 2 500 лв., за коалициите 5 000 лв. Отпада изискването за регистрация на участниците за избори да представят документи от вътрешно партиен характер. Променя се прагът на населените места, в които избират кметове – досега беше 350 души в населено място, сега ще бъде над 100 постоянно живеещи жители. Ще има безплатни клипове по националната телевизия и националното радио, като държавата ще осигури медийните пакети в размер до 40 000 лв. за партиите и коалициите, които нямат право на държавна субсидия, а за местен вот този пакет ще е в рамките на 5 000 лв. Секциите в чужбина ще се формират при 40 заявления, а не както досега при 100. Вече ще може да се гласува с два знака, а не както досега само със знака „х“, знакът „v“ също ще бъде зачитан.

Изборният ден ще приключва в 20 ч., досега беше до 21 ч. Изборните книжа ще се предават вече на кметовете, а не на областните управители. „По този начин отговаряме на обвиненията, че ще се опитаме да ангажираме областните управители в процеса. Напротив, общините ще бъдат тези структури на местната власт, които ще приемат книжата, а там няма еднозначно политическо влияние“, коментира Стойков.

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*