Членуването в БСП е несъвместимо с неспазването на нейния Устав


Публикувано на 23-01-2014 в Новини

Членуването в БСП е несъвместимо с неспазването на нейния Устав

Вече повече от половин век  членувам в БСП, приет съм за член на БКП през далечната  1952 година. През това време повече от 30 години съм избиран за партиен секретар и днес съм председател на Основна партийна  организация на БСП в квартал Баждар в Габрово. Работил съм като  завеждащ Партийния кабинет към Градския комитет на БКП в Никопол и завеждащ сектор „Образование” на  окръжния комитет в град Габрово. Партийният опит натрупан от мен през тези години ми дава кураж да взема отношение с този материал по партийното поведение на Георги Първанов след изтичане мандата му на президент на България.

Георги Първанов оглави БСП в момент, когато  тя бе в много тежко състояние. Успя да я възстанови и промени, да я социалдемократизира, дори да я обърне към Европейския съюз и НАТО. Успя също да изведе БСП от политическата изолация, в която  тя бе изпаднала преди това. И като президент през двата си мандата направи много за България. За всичко това, което направи  за БСП и България, Георги Първанов се ползва и днес с уважението на голяма част от членовете на БСП. Но това, което прави след като вече не е  президент, според мен не е добро нито за БСП, нито за България. Народната поговорка  гласи, че ако на една каца с мед сложиш една лъжица катран той става негоден.Струва ми се, че Георги Първанов сложи вече лъжицата с катран  на добрата си работа като председател на БСП и президент на България.

Първо опита се да създаде политическото движение АБВ, което  в последствие да прерастне в лява  политическа партия, която той да оглави. На първото си заседание участващите не можаха да постигнат съгласие и да приемат решение за учредяване на АБВ. Не бе избрано ръководство на движението. Единственото решение, което взеха участниците тогава в това събитие е да се съберат отново в близко бъдеще и да учредят движението АБВ. Такава сбирка днес не е провеждана и движение АБВ не е учредявано в България до сега. Не е оповестявана от Георги Първанов и програмна декларация за идейната същност на движение АБВ. Според медиите на 14 януари тази година. Георги Първанов произнесе „нещо като програмна реч”, но доколкото съм информиран в тази реч преобладавали главно нападките срещу сегашното ръководство на БСП. Опитът  на Георги Първанов да създаде движение АБВ като алтернатива на БСП е груба политическа на Георги Първанов, защото такова движение на практика ще отслаби  позициите на БСП в политическия живот у нас. Доброто е, че Георги Първанов не можа да го учреди и не виждам  възможност и в бъдеще  да го учреди.

Второ , след като не успя да създаде своя лява партия от АБВ, Георги Първанов реши да се върне в БСП. Подаде молба и бе приет за член на БСП в основната партийна организация в село Ковачевци, родното място на пролетарския  трибун Георги Димитров. Още от първите дни на приемането му  отново в БСП и до днес по същество Георги Първанов  води открита борба за дискредитиране на сегашното ръководство на БСП и на нейния председател Сергей Станишев. И така  стигна до датата 14 януари 2014, когато в НДК в София Георги Първанов в присъствието на около 50 свои поддръжници  обяви, че ще  подготви  втора лява листа от името на АБВ оглавявана от Ивайло Калфин  за участие в евроизборите през месец май.  С тази листа той няма да бъде опонент на листата на БСП, а само неин конкурент. В своята „нещо като програмна реч” Георги Първанов твърде неясно посочи мотивите за втора лява листа  : ще търсят съединение по ключови теми /какви теми, с кого съединение?/, ще се борят с „лъже патриотите” /кои са те?/ и пр.

Трето, общо е мнението сред членовете на БСП, че действията на Георги Първанов по издигане на втора евролиста в рамките на лявото е удар насочен срещу БСП в предстоящите избори за европейски парламент. Такова е  мнението на председателят на БСП  Сергей Станишев, на анкетираните членове на областните и общински съвети на БСП и на нас членовете на БСП. И от тук започнаха тълкуванията в медиите – ще изключим ли  Георги Първанов от БСП, как  ще го изключат като членовете на основната партийна организация, в която той членува не са съгласни, и така нататък. А всъщност тук няма  никакъв проблем , защото  въобще на се налага Георги Първанов да бъде изключван от БСП. Съгласно член  27, алинея 5 от Устава на БСП, приет от 47 – ия конгрес на БСП на 23 ноември 2008г., изменен и допълнен на заседанието на 48-ия конгрес на БСП на 16 февруари 2013. членството в БСП се  прекратява, когато член на партията се кандидатира от името на други политически партии и организации или като независим кандидат срещу кандидатите на партията. Основната партийна организация със свое решение само констатира прекратяване на членството. Ако откаже да го направи , то това трябва да го направи  по – висшия партиен орган или партийната контролна комисия. Ако Георги Първанов регистрира втора листа срещу листата на БСП, то това ще означава, че той сам е прекратил  своето членство в БСП.

Четвърто, няколко думи за Ивайло Калфин. Той е един достоен човек, подготвен български политик и държавник.Като вицепремиер  и министър на външните работи и като евродепутат направи много за България.Оценката на БСП за неговата работа, изразена пред С. Станишев пред него е  много добра. Ивайло Калфин не е обвързан с членство в БСП и е свободен сам да избира как и с кого ще работи в бъдеще и ние от БСП нямаме право да го съдим  за неговия избор. В БСП има много добри и подготвени хора и ще издигнем на неговото място. Лично аз имам усещането, че той сбърка в своя избор – вместо да работи за интересите на българския народ като евродепутат той избра да служи на е на един човек – Георги Първанов. Но това си е негов проблем. Струва ми се от изказванията  на Ивайло Калфин, че той сам съзнава какъв риск пое въобще  да не бъде избран  за евродепутати по такъв начин да излезе от политиката въобще.

Пето някои представят проблема с действията на Георги Първанов  като дилема пред нас членовете на БСП – кого да подкрепим, Първанов или Станишев? Дилемата обаче е друга . Кого да подкрепим  -БСП или Първанов. И а съм уверен. Че както аз така и всички членове ще подкрепим БСП , а не Първанов. И разцепление  в БСП няма да има. И ще спечелим  евроизборите през месец май 2014 година.

Накрая ще припомня  думи на Георги Първанов казани от него  на 48 – ия конгрес на БСП през  месец февруари  2013г., а именно:”Когато се изработи решението, когато се приеме, заставаме в единен строй без значение кой е генералът”. За тези думи   Георги Първанов бе аплодиран от всички делегати в злата. Питам се искрен ли беше  Първанов, когато произнесе  тези думи, щом като  след конгреса продължи да се бори да отстрани Станишев от ръководството на БСП

   Ангел Илиев Ангелов

  Председател на ОПО на БСП

    В квартал Баждар  – Габрово

to “Членуването в БСП е несъвместимо с неспазването на нейния Устав”

  1. Ha sega !

  2. Бай Ангеле, бай Ангеле, явно още взривявате влакове в Габрово ! Прогледнете света отдавна е друг !

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*