Без промяна в политиката и без инвестиции Габровска област ще продължи да изостава. Затова предстоящите избори ще бъдат залог за посоката, в която ще се управляват процесите


Публикувано на 18-09-2022 в Новини

Без промяна в политиката и без инвестиции Габровска област ще продължи да изостава. Затова предстоящите избори ще бъдат залог за посоката, в която ще се управляват процесите

Валери Митов е роден в Габрово, на 31 години.
Средното си образование завършва в Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев” Габрово и още докато е в гимназията завоюва първи места в състезания по Информационни технологии.
Висшето си образование завършва в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” специалност „Бизнес информационни технологии” – бакалавър „Бизнес информатика с английски език” – магистър.
Член на Националния съвет на БСП. От ноември 2020 г. е областен председател на БСП Габрово след двегодишно председателство на Младежкото областно обединение на БСП.
Още като студент работи в ИТ фирма, като разработчик на уеб сайтове.
Работил е в сферата на организирането на мероприятия.
В момента е управител на държавно дружество.

Г-н Митов, какво Ви мотивира да участвате в тази нелека предизборна битка, след като на предишните избори БСП не успя да вкара представител от Габровска област в Народното събрание?

Реших да не се примирявам с настоящата ситуация и смятам, че мога да допринеса за реализиране на политиките, заложени в нашата програма. В областта има много хора с леви убеждения, които останаха без представител в 47 Народно събрание. За мен е огромна отговорност да поведа листата на БСП в област Габрово. Благодаря на моите съпартийци за гласуваното доверие!

Какво е за Вас народното представителство?

Отговорност и възможност да бъда полезен. Да отстоявам интересите на хората и да подпомагам развитието на областта, като работя за решаване на проблемите, които съществуват от десетилетия. Роден и израснал в Габрово, аз виждам колко много изоставаме в сравнение с развиващите се съседни области като Търново или Стара Загора.

Какво бихте казали на онези, които смятат, че сте много млад и нямате опит за народен представител?

Младостта не е недостатък, тя ми дава предимство. Работата като лидер на младежкото БСП в областта и като областен председател на партията през последните години ми даде възможност да бъда съпричастен с проблемите на хората в различните общини. Всички знаем колко нерешени въпроси има, независимо от опита на досегашните народни представители. Управляваха държавата повече от 10 години, а какво направиха? Все по-пустеещи улици в Габрово, отново воден режим в Севлиево, катастрофи заради лоша инфраструктура. Това са само най-видимите „резултати“. Ако получа доверието на хората, аз знам своите задачи и ще вложа всичко те да бъдат решени.

Откакто сте в политиката какво научихте за хората от областта?

Хората в нашата област са трудолюбиви, честни, почтени, с чувство за хумор, готови винаги да помагат. Не е случайно, че първото новобългарско училище възниква тук благодарение на духа, щедростта и родолюбието на габровци. Не се предават пред трудности, работят и искат да живеят в добре уредена държава, където законите са еднакви за всички.
В същото време животът тук е все по-труден и жителите ставаме все по-малко.

Срещате се често с хората от четирите общини на областта – какво Ви споделят най-често?

Напоследък ми казват, че от ден на ден губят надежда за по-добър живот. Тревожи ги липсата на работа или опасността да станат безработни. Страдат, че децата им са далече. В последните месеци чувам, че хората са притеснени как ще посрещнат зимните месеци, дали ще имат храна и отопление.
Ние, от БСП, повтаряме от април месец, че незабавно трябва да започнат преговори с Газпром, за да се защитят икономиката и домакинствата. Доказахме, че сме социалният стълб в управлението на държавата – България днес има най-социалния бюджет в историята на Прехода. В малкото време от мандата БСП направи детските градини и ясли безплатни; увеличи майчинството от 380 лв. на 710 лв. през втората година; направи минималната пенсия 467 лв., a максималният размер –2000 лева. 300 000 лица и семейства ще получат целева помощ за отопление за сезон 2022/2023 г.
Дошло е време, когато истината трябва да се каже ясно, че без промяна в политиката и без инвестиции Габровска област ще продължи да изостава. Трябва друга стратегия за развитие и нови хора, които да я осъществят. Затова предстоящите избори ще бъдат залог за посоката, в която ще се управляват процесите.

Каква е Вашата оценка за развитието на областта през последните години?

През последните години (къде повече, къде по-малко) всяка от четирите общини се оголи откъм ресурси, замря социалната инфраструктура – изтекоха подготвени и инициативни хора, инвестициите намаляха. Политиката за работа с местния бизнес се измести от корпоративни интереси. Парите от приватизационни сделки се оказаха недостатъчни, за да се промени икономическата инфраструктура. Като цяло изоставането рефлектира върху заетостта.
Трябва политика, с която да се подобри инфраструктурната среда за тези инвеститори, които са решили да вложат пари. Мисля, че се пропуснаха много възможности в това отношение, трябва добре премислена инвестиционна политика, с усилия за подобряване на бизнес-средата. Севлиевска община точно за това е икономическият мотор на областта, защото е лесно достъпна по оста София-Варна.
Данните от НСИ ги виждаме всеки ден, област Габрово се топи, тъмните и обезлюдени блокове се увеличават. Да, реализираха се много европроекти, свързани с градската среда, но са наложителни реални инвестиции на бизнеси, с висока добавена стойност. Осигуряване на нови работни места със справедливо заплащане на труда, за да могат младите да не бягат в по-големите градове и чужбина.
Добра стъпка в развитието на Област Габрово е подписването на договора за проектиране и строителство на тунела под връх Шипка.

Какво представлява животът ви напоследък?

Като на повечето хора – работя, помагам на родителите си, не забравям приятелите си. Обичам природата, хубавите книги. Чрез политическата си дейност се опитвам да давам глас на проблемите на хората, за да се намират по-лесно и бързо решения за тях.

Г-н Митов, на чия подкрепа ще разчитате по време на кампанията?

Ще оценя високо подкрепата от всеки един жител на областта, ще приема всяка добра идея. Разбрал съм, че много често най-добрите идеи се раждат в спор с опонентите, а най-верните решения може да подскаже един преминал през битките човек. Ще търся опита на старите и креативността на младите! Ще чуя всяко мнение, ще приема всяка критика или добра идея. Вярвам, че добрата политика е да караш хората всеки ден да избират между различни възможности, съзнателно да те подкрепят, а не от страх или нежелание да мислят.

Габровци, севлиевци, дряновци и тревненци са хора с буден, предприемчив и родолюбив дух и когато приех водачеството на листата, се замислих колко голяма е отговорността пред историята и съвремието на областта. Разчитам на тях.

На хората им омръзна да слушат голи обещания. Много беди се струпаха – ковид пандемия, инфлация, цени, доходи, бедност и неравенства. Но мисля, че гражданското общество се пробуди и нищо не може да продължи по старому! Политиците трябва да сме способни да изразяваме това, което мисли обществото, и впоследствие да защитим интересите му според законите на държавата.

Очевидно е, че тези избори няма да са леки? На какво залагате в тази битка за Парламента?

Участвам в тези избори, за да спечеля доверието на хората, а не да победя някого. На всеки кандидат гледам сериозно и ще разчитам на позитивна, съзидателна и толерантна кампания, в която се подкрепят политики, а не се компрометират хора. В крайна сметка след изборите по-голямата част от кандидатите ще продължим да живеем в областта и животът ще ни срещне отново.
За разлика от кампаниите през миналата година сега можем да покажем какво свърши реално БСП в управлението. Най-социалния бюджет от началото на прехода, като 22 млрд. са за социални мерки.

Какво послание към жителите на Габровска област бихте изпратили?

Да вярваме повече, че от нас зависи да се решават проблемите в областта, за бъдем по-единни в името на общото ни бъдеще.
На всички, които останахме в Габровска област, ще кажа, че ако спечеля доверието им, ще дам всичко от себе си, за да върнем заедно достойния живот на Габровска област! Пожелавам на габровци, севлиевци, дряновци и тревненци да вярват в доброто, има надежда и всичко зависи от нашия избор!

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*