ГЕОРГИ ГЬОКОВ, МИНИСТЪР НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА: „ГАБРОВО МИ Е МНОГО БЛИЗКО ДО СЪРЦЕТО“


Публикувано на 18-04-2022 в Новини

ГЕОРГИ ГЬОКОВ, МИНИСТЪР НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА: „ГАБРОВО МИ Е МНОГО БЛИЗКО ДО СЪРЦЕТО“

Георги Гьоков е роден в с. Любеново, област Стара Загора. През 1989 г. придобива магистърска степен по специалност „Технология на машиностроене и металорежещи машини“ в Технически университет „Васил Априлов” Габрово. От 1994 г. работи в социалната сфера – Дирекция „Бюро по труда“-Стара Загора, като започва от най-ниската длъжност и минава последователно през всички експертни и ръководни длъжности, а от 2006 г. е директор на бюрото. В периода 2003 – 2013 г. е общински съветник в общински съвет – Стара Загора. Председател на постоянна комисия по социална политика и зам. -председател на общинския съвет. От 2013 г. е народен представител в 42-ро, 43-то, 44-то, 45-о, 46-о и 47-о Народно събрание.

От 2021 г. е Министър на труда и социалната политика в кабинета на премиера Кирил Петков.

-Министър Гьоков, може ли да се каже, че в този коалиционен кабинет Министерството на труда и социалната политика е било запазено за БСП?

 • Ако някой си е мислил, че Министерството на труда и социалната политика няма да бъде дадено на БСП, значи е бил наивен, защото там проблемите са изключително тежки. Ние, от БСП, претендираме да ме най-социалната партия, така че беше естествено да оглавим точно това министерство, което пък е гаранция, че социалната политика, за която говорим от години, ще се случи.
  Проблемите в сферата на труда и социална политика са много, но тяхното решение не преминава само през министъра на труда и социалната политика, а през цялостната политика на правителството. Видно е обаче от бюджета за 2022 година колко много се прави в този ресор на държавата.
  Приех избора на партията и премиера Кирил Петков с голяма отговорност, но ми се ще, малко в габровски дух, да спомена един факт. Когато приемах министерството от г-н Гълъб Донев, той ми каза нещо, която винаги ще помня: „ Ако има нещо по-хубаво от това да си министър на труда социалната политика, това е да не си министър на труда и социалната политика“..
  Е, напълно споделям виждането му, но от себе си ще дам всичко, за се случват добри неща в българската социална политика.
 • Г-н Гьоков, как Ви изглеждат средствата в бюджета за 2022 г., с които ще правите новата социална политика на България?
 • Бюджетът на МТСП за тази година е увеличен с близо 350 млн. лв. и надхвърля 2,1 млрд. лв. Над 90% от него е за социални разходи за подкрепа на хората, като са осигурени и 172,5 млн. лв. за допълващи и компенсиращи мерки във връзка с COVID-19. С тези средства се предвижда сериозно повишаване на социалните плащания към най-уязвимите групи в обществото, които трудно биха се справили без подкрепа от държавата. Чрез него ще подкрепим деца, млади семейства, работещи, безработни, пенсионери, хора с увреждания. Паралелно с това в бюджета са заложени мерки за повишаване на инвестициите за създаване на работни места с висока добавена стойност, което пък ще доведе до устойчиво повишаване на доходите и качеството на живот в България.
  През 2022 г. МТСП ще разполага със 183 млн. лв. за активна политика на пазара на труда, като сериозни инвестиции за повишаване на квалификацията на работната сила очакваме и по Програмата „Развитие на човешките ресурси“ (2021-2027), и по Националния план за възстановяване и устойчивост.
  -Една от ключовите думи на правителството, представяйки бюджета за тази година, беше „социална справедливост. Как ще я постигнете?
 • Бюджетът е ориентиран към подпомагане на хората от най-уязвимите групи, на които поскъпването на живота, здравната и енергийната криза се отразяват най-тежко. Целта ни обаче не е да изравняваме стандарта на живот на всички граждани, а да намалим дела на хората, които живеят в бедност, и да осигурим условия за устойчиво нарастване на доходите.
  Ще спомена увеличенията по някои от политиките – увеличават се дневният размер на обезщетението за безработица, размерът на социалните разходи за хората с увреждания, размерът на детските добавки -с над 20%, поетапно увеличаване на хората, които имат право на месечни социални помощи и постепенното им нарастване до не по-малко от 30% от линията на бедност, премахване таксите за детските ясли детските градини. А еднократна помощ от 75 лв., която получават пенсионерите срещу поставена ваксина, може да остане в сила и след 1 юли.
  Разбира се, в социалната политика винаги може да се искат още и още пари, но въпросът е разходите да се съобразят с възможностите на бюджета и да осигуряват необходимата подкрепа.
 • Ще се правят ли още реформи в пенсионната система?
 • При последното преизчисляване на пенсиите всички пенсии бяха повишени средно с 12,8%, или с около 61 лв. Такова увеличение не е имало от времето на Тройната коалиция. Предстои ни да намерим решенията, с които да повишим пенсиите на фона на инфлацията и паралелно с това да укрепим връзката между осигурителния принос на хората и размера на пенсията им. Това ще повиши доверието в пенсионната система и ще я направи по-справедлива.
  -Какво Ви тревожи като българин и каква е мечтата Ви като български политик?
  -Тревожи ме това разединение на нашия народ и моето желание е да постигнем единение в името на общ национален идеал. Ако сме заедно, ако има единение, напредъкът ще е по-бърз.
  Българите искат разумни правила, работещи институции и по-висок стандарт на живот и аз докато съм министър на труда и социалната политика ще правя всичко възможно това да се случва.
  -Колко близо до сърцето Ви е Габрово?
  -Аз съм завършил висшето си образование в Габрово и съм живял 11 години в него, така че Габрово ми е много близко до сърцето. Винаги с голяма радост идвам насам и обичам да се срещам с габровци.
  -Какво научихте за габровци през тези 11 години и кое е тукашното място, което най-много Ви лисва?
  -Научих, че онази емблема – котката с отрязаната опашка, е само една закачка с истинския дух на габровци. Докато живях в Габрово не съм усетил тази им прословута пестеливост..Напротив, габровци са щедри, гостоприемни и сърдечни хора и се радвам, че имам много приятели сред тях .
  А любимото ми място, което никога не пропускам да посетя и което винаги ме зарежда, е Етнографският музей „Етър“.
  -Как Ви изглежда днес Габрово отдалеко?
  -Габрово определено се развива, запазвайки своя индустриален профил. Той е град, който може да предложи много добри условия за високотехнологични инвестиции. Но най-най-голямата сила на Габрово е в предприемаческия дух на хората, които живеят в него.
 • Какво искате да кажете на жителите от областта?
 • Бих искал да ги уверя, че с решенията, които вземаме, и с промените, които предстои да направи правителството, искаме да възстановим справедливостта и да върнем вярата на хората, че ще могат да работят и отглеждат своите деца в България.
  На жителите от габровска област пожелавам от сърце да са здрави, да обичат родния си край и да се гордеят, че са наследници на предприемчиви, трудолюбиви, смели и дръзки хора.
  ИНТЕРВЮ НА РУМЯНА СТАНЧЕВА
  2 коментара

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*