ВАЛЕРИ МИТОВ: „ЩЕ СЕ ВСЛУШВАМ ВЪВ СЪВЕТИТЕ НА ВСИЧКИ НАШИ ЧЛЕНОВЕ И СИМПАТИЗАНТИ, НО НЯМА ДА ПОДМИНАВАМ И КАЗАНОТО ОТ ТЕЗИ, КОИТО МЕ КРИТИКУВАТ“


Публикувано на 28-11-2020 в Новини

ВАЛЕРИ МИТОВ: „ЩЕ СЕ ВСЛУШВАМ ВЪВ СЪВЕТИТЕ НА ВСИЧКИ НАШИ ЧЛЕНОВЕ И СИМПАТИЗАНТИ, НО НЯМА ДА ПОДМИНАВАМ И КАЗАНОТО ОТ ТЕЗИ, КОИТО МЕ КРИТИКУВАТ“

Г-н Митов, какво послание носи избирането Ви за областен лидер на БСП в Габрово ?

Първо, искам да благодаря на моите съпартийци за гласуваното доверие. Осъзнавам отговорността, която поемам с избирането ми на този пост. За мен това е кауза да спечеля младите към идеите на партията, защото само ако сме обединени , можем да сътворим заедно промяната.

Вярното послание на моя избор ще го покаже самото време. Каквото и да кажа сега, ще бъде по-скоро пожелание. Но искам да заявя, че ще дам всичко от себе си, за да оправдая гласуваното доверие. Да не разочаровам тези, които ме подкрепиха, и да убедя тези, които не са виждали в мен алтернативата, че мога да работя сериозно и диалогично за общите ни цели и идеали.

Вашият избор – 11 гласа за Вас и 7 – гласа за опонента Ви Николай Григоров, показва, че социалистите в областта са разединени. Как ще ги обедините?

Смятам, че проблем няма и ще мога да  работя в диалог и разбирателство с всички членове на партията, консолидирайки напълно структурите. Ще се вслушвам в съветите на нашите членове и симпатизанти, но няма да подмина и казаното от тези, които ме критикуват.  Аз съм диалогична личност и ръката ми е подадена към всеки един член от бившето и настоящото ръководство. Бих желал  моята младежка амбиция и хъс за промяна да се допълнят от мъдростта и опита  на по-опитното поколение социалисти.

Щастлив съм, че партията се подмладява и това се доказва с не малкото политически фигури в региона на местно и национално ниво. Но независимо кой към даден момент е лицето на партията, въпреки различията, всички сме обединени от обща кауза – да остане  да живеем в родния си град и в собствената си родина.

Коя ръка Ви поведе към политиката? Амбиция или интелектуално любопитство е куражът да се потопите в нея?

Не бих казал, че има конкретен човек, който да ме е спечелил за политиката. Избирането ми за председател на Младежкото обединение беше шанс да докажа пред себе си дали и какво място имам в БСП. Смятам, че с помощта на младежите от региона свършихме не малко работа, дори в условията на сериозна външна опозиция. Знам, че тепърва ми предстоят множество битки, но съм наясно с какво съм се захванал и няма да се откажа от пътя, който съм готов да следвам.

С какво свързва бъдещето си един българин, който на 29 години стъпва на сериозна партийна позиция?

Моето бъдеще не може да е много по-различно от това на моето поколение.. Независимо кой къде  е  сега всеки от нас.  Всички искаме едно – да  намерим своето място в една уредена европейска държава. 

В чисто партиен план първа и много важна задача пред мен са парламентарните избори, а след това и президентският вот.  И това е с едничката цел – да се случи промяната. И колкото и невъзможна да изглежда  към днешна дата, уверен съм, че тя е във всеки от нас.

Вие сте млад, технократ, човек от бизнеса, политик. Как се виждат от тези „места „ държавата?

За съжаление, не мога да кажа много позитивни неща. Държава е в тежка криза. От една страна,политическа, с изчерпан кредит на доверие към управляващите. От друга,  корона вирусът дозадълбочи икономическата и социалната криза,  икономиката отслабва  все повече , бедността се засилва. Здравната система се задъхва, изгубиха се много човешки животи, които можеха да са  по-малко с адекватни на ситуацията мерки. Сякаш живеем във война и дано скоро това се промени и около коледните и новогодишни празници всички българи си поемем глътка  въздух.

Коя е Вашата мечта за родния Ви град? Накъде Ви води местният патриотизъм?

Мечтата ми е моя роден град, който ми е дал толкова много, е да си върне достойнството на силен икономически областен център и да спрат да го напускат младите габровци. Видно е, че през последните години  се инвестираха много европейски пари, направиха се значими неща, но демографският срив трудно се овладява. Явно трябва и нещо друго, различна политика, промяна, и ролята на нас, социалистите, я виждам именно в това – да помогнем за укрепване силата на Габрово, за още по-убедителното утвърждаване на марката Габрово в туризма и в духовния живот на България.

Искам, като вървя по улиците, да  се разминавам с все повече млади хора. Да виждам все по-често ведрите и спокойни лица на нашите родители, на нашите баби и дядовци…Искам да  се превърнем в град, в който още по-силно ни обединяват общите ни корени и общите ни цели.

Искам да не е нещо необичайно да поздравиш непознат,  така както е в планината, където всеки отива, за да намери това състояние на безгрижност и хармония.

Най-едрите щрихи, с които можете да се обрисувате?

Комуникативен и диалогичен. Работата ми е свързана с постоянна комуникация с много хора от различни сфери, което, надявам се, да бъде в полза на работата ми като областен председател. Ценя в хората коректността, толерантността, почтеността и  се надявам и другите да могат да видят тези качества в мен самия.

Кои са нещата от живота, които обичате и които Ви натъжават ? Какво Ви вдъхновява днес?

Обичам семейството си, близките и приятелите си и им благодаря, че всеки от тях ми е помогнал  да  израсна. Обичам моя град, гордея се с невероятната му история, култура и природа,  възхищавам се на успелите  габровци..Натъжават ме  бедността, бездуховността,  лицемерието, конформизма, а сега в тези трудни дни дълбоко натъжава  загуба на токова много човешки животи.

Вдъхновяват ме много младите хора, които имат позиция. Тези, които не са апатични и имат мнение за случващото се днес и най-вече са готови да го отстояват с действия. Такива примери ми дават увереност, че промяната, която е нужна на България, е само въпрос на време да се случи.

Вдъхновява ме и енергията на по-възрастните поколения да не се пречупват, да устояват и да искат да помагат на нас, младите, с опита и мъдростта си.  А конкретно сега, се прекланям пред саможертвената сила на медиците  да носят с достойнство Хипократовата клетва. 

Вдъхновява ме надеждата, че няма да е далеко времето, когато  за габровци и за всички  българи,   ще настъпят по-добри дни. И искам и аз да успея  да дам своя скромен принос  за това.

Вашето изречение в трудните Ви дни?

„Моли се така, сякаш всичко зависи от Бог, но работи така, сякаш всичко зависи от теб!“

На кого искате да изпратите послание чрез вестник „100вести“?

На  всички  читатели на вестник „100 вести“, на всички жители на областта, на всички българи желая да са живи и здрави и заедно, осъзнати и обединени, да извървим трудния път, по който вървим сега.  И нека мисълта за наближаващите празници ни вдъхва вяра и надежда

ИНТЕРВЮ НА РУМЯНА СТАНЧЕВА

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*