Зад свикването на ВНС прозира желание да се удължи животът на този кабинет


Публикувано на 21-08-2020 в Новини

Зад свикването на ВНС прозира желание да се удължи животът на този кабинет

Зад свикването на Велико народно събрание (ВНС) прозира желание да се удължи животът на този кабинет. Това е мнението на народния представител от БСП Кристина Сидорова, която коментира внесеното от ПП ГЕРБ в Народното събрание предложение за нова конституция на Република България.

Социалистите не подкрепят предложението на ГЕРБ и призовават за категорично противопоставяне с парламентарни и масови действия на опита за конституционна подмяна, предприета в събрание, което все повече губи своята представителност и обслужва едно изчерпано управление.

Левицата отхвърля поканата на ПГ на ГЕРБ за консултации по представения текст за „нова“ конституция и настоява всички държавни институции да се придържат към своите конституционни и законови правомощия за защита на гражданския мир и приоритетно да гарантират свободни и честни избори за Народно събрание.

Кристина Сидорова напомни, че още през през април премиерът Борисов каза, че има една мечта и тя е да изкара пълен мандат. „А знаете, че до сега и двата негови мандата приключват предсрочно. Очевидно е, че и неговият трети мандат върви към подобен край. Но в стремежа си да запази властта на всяка цена Борисов прибегна и до искане за нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание. Очевидно, че зад тези му действия прозира желание да протака, за да удължи живота на този кабинет. Естествено, нито Конституцията, която предлага, нито свикването на Велико Народно събрание са решенията, от които има нужда българското общество в момента. От текста на предлаганата нова конституция, освен миш-маша, който е вътре в нея, извън грешките, свързани с герба на България, в нея има откровени недомислици“, заяви габровският депутат.

Според Сидорова нито един уважаващ себе си юрист-конституционалист не подкрепя идеята за нова Конституция, като всички изразяват негативни становища по отношение на текста, който бе внесен в Народното събрание.

„БСП няма да участва нито в консултации за нова конституция, нито ще подкрепи това предложение на ГЕРБ и на премиера“, категоричен е народният представител. „Както се изрази Екатерина Михайлова „проектът за „нова конституция“ е копие на Димитровската от 1947 година, с която се легитимира тоталитарната власт“. Цитирам нейното мнение, тъй като тя е професор по Конституционно право. В предложението на ГЕРБ за промени в Конституцията се ограничават правата на президента, текстът в него е разбъркан, няма никаква логическа последователност. Прилича на написан набързо, буквално „на крак“ текст, само и само да има някакво предложение, което да бъде обсъждано в парламента и единствената цел, на което е да печели време на кабинета и на Борисов. Защото никой уважаващ себе си юрист или уважаващ себе си политик не би сложил подписа си под нещо толкова сгрешено“, допълни още Сидорова.

По думите ѝ чрез предлаганите промени върви към авторитарен режим. Нещо, което никой демократично мислещ човек не би могъл да подкрепя и не би трябвало да бъде подкрепян от нито един свободомислещ човек. „А и цялото управление на Борисов „върви“ натам – и със завземането на бизнеси, и с ограничаване свободата на словото…“, аргументира се Кристина Сидорова.

Според габровския депутат и цялата парламентарна група на социалистите предложението за промяна в Конституцията не трябва дори да бъде обсъждано, тъй като е обидно за всички български граждани.

„Не искам да коментирам, че и един от атрибутите на държавността – герба на страната, е объркан в предложението за промени в Конституцията. В предложението за промени фигурира стария герб на страната, който от 1997 г. е променен. Всичко в предложенията за промени е объркано, разменени са отделни глави и параграфи. Единственото, което разбрахме от изявленията на управляващите е, че то е писано от министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Но дори вицепремиерът Захариева отбеляза, че предлаганата Конституция е пълна с грешки. А всичко това е обидно не само за Парламента, но и за цялата държава. Излиза, че 30 години сме в преход към демокрация, а накрая получаваме – авторитарен режим и конституция написана на крак от Данаил Кирилов…Наистина живеем в абсурдни времена и колкото по-бързо приключи това управление, толкова по-добре за България“, каза още Кристина Сидорова.

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*