БСП – Габрово: Повишаването на данъците е неоснователно!


Публикувано на 19-12-2019 в Новини

БСП – Габрово: Повишаването на данъците е неоснователно!

Тази седмица Общинският съвет в Габрово, по предложение на кмета на Общината, ще вземе важно решение, което засяга всички наши съграждани. Общинският съвет на БСП и на групата съветници от коалиция „БСП за България” и АБВ остро се противопоставят на неоснователното и немотивирано вдигане на местните данъци в нашата община.

Предложението на кмета на Габрово е да се извършат промени в Наредбата за определяне на местните данъци в Габрово, които ще имат важни последствия за всички габровци.

А те са:
– Повишаване на данъка върху недвижимите имоти с 53%;
– Повишаване на данъка за дарение на имущество с 28%;
– Повишаване на данъка при придобиване на имущество с 50%;
– Повишаване на екологичния компонент на данъка за превозно средство между 10 и 18%.

Проектът за решение е съпроводен с мотиви, които са неоснователни и не съответстват на отговорността на местната власт. Такова решение ща доведе до намаляване на жизнения стандарт на габровци и до влошаване на инвестиционната среда в общината.

Написаните мотиви за повишаването на данъка за недвижимите имоти са: че не е променян в посока нагоре дълго време (последното вдигане на данъка за физически лица е от 2016 г. ?!) и, че има вероятност средствата по европрограмите за инфраструктурни проекти да намалеят.

Звучи несериозно и безотговорно да вдигаш един налог, само защото не бил повишаван последните 3 години.

За вдигането на данъка за дарение на имущество няма посочени никакви мотиви.

За повишаването на данъка при придобиване (покупка) на имущество, мотивите са, че обикновено той се начислява върху данъчната оценка, а не върху реалната договорка на страните (така е по закон) и че лицата които го плащат били „ограничени” на брой.

Няма как да се задължат всички – и тези, които нямат сделки – да плащат такъв данък и не е коректно платците да се наричат „ограничени”. Те са толкова, колкото са реализираните сделки.

За повишаването на екологичния компонент на данъка за превозно средство, единственият мотив е, че в други общини от страната бил по-висок. Това, че в Габрово този налог не е най-високият в страната не е основателен мотив – в редица други общини е по-нисък, но не го увеличават.

А вместо облекчения за собствениците на екологично чистите коли, каквато възможност дава законът, се устоява принципът „замърсителят плаща”. Това не подобрява качеството на въздуха.

Само преди дни стана ясно, че през идващата година предстои законодателно изменение на критериите, по които се изчисляват данъчните оценки на имотите. Това означава, че през данъчната 2021 година габровци ще плащат местни данъци и такса смет върху други, повишени, данъчни оценки.

Ето защо е нормално тогава да се мисли какви да са ставките, колко те ще ощетят гражданите и едва тогава да се правят промени, а не налозите да се вдигат предварително.

При общественото обсъждане на проекта за решение, свързано с повишаването на местните данъци, срещу него са се обявили всички участници – граждански организации, браншови организации, асоциации на работодатели, фирми и отделни граждани.

Но нито едно от техните предложения не е прието от вносителите преди проектът да стигне до заседание на Общинския съвет.

Очаква се в четвъртък гилотината на мнозинството да одобри тези вредни за Габрово решения без никаква промяна.

Има ли алтернатива?

Според габровските социалисти и съветниците от коалиция „БСП за България” и АБВ, тези предложения имат своята алтернатива и тя е в по-доброто и професионално управление на общинските финанси, в по-ефективното разработване и управление на проекти.

Алтернативата е

По-висока събираемост при наличието на достатъчно голямата администрация с достатъчно чиновници в нея;

Информационна кампания и бонуси за редовните платци;

Подобряване на инвестиционната среда;

Прецизиране на приоритетността и ефективността на проектите и търсене на нови възможности за проекти;

По-висок контрол и прозрачност на финансовите разходи;

Не е коректно сравнението с други общини, а единствено със състоянието на гражданите на Габрово.

Декември 2019 Габрово.

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*