Корнелия Нинова в Яворец: Здравето на хората е най-важно!


Публикувано на 17-12-2019 в Новини

Корнелия Нинова в Яворец: Здравето на хората е най-важно!

Здравето на всеки, независимо от партийните му пристрастия, е най-важното! Здравето няма партийност и цвят. Това заяви в габровското село Яворец председателят на БСП Корнелия Нинова, която заедно с народния представител Кристина Сидорова се срещнаха с кмета и жители на населеното място, по повод недоволството на местните от плановете за разширяване на съществуващ цех за преработване на отпадъци.

Жителите на Яворец негодуват заради заявено инвестиционно намерение на италиански предприемач, посочил, че за преработката на отпадъци ще се използва питейна вода, а отпадната ще се излива в реката.

Според хората това създава опасност както за качеството, така и за количеството на водата, а Яворец е изправено пред екологична катастрофа. Друг проблем за местните е, че самият цех, където и в момента има складирани бали с боклук, се намира едва на 340 метра от къщите.

„От красива държава, с чиста природа, ни превърнаха в бунище на чужди отпадъци. Не само тук, но и на други места в България се складират и преработват отпадъци. Управляващи, спрете да давате разрешения за това. Искаме чист въздух, вода и храна за българите”, заяви Нинова.

Председателят на БСП бе категорична, че парламентарната група на левицата ще изисква и настоява правителството да предприеме незабавни мерки инвестиционното намерение край Яворец да не случи, за да бъде избегнат екологичният проблем.

„Настояваме и за пълен преглед на местата за преработване на отпадъци в цялата страна. Сметищата в много общини са цъкащи екологични бомби, тъй като са препълнени, а строителството на нови клетки вече е закъсняло“, коментира още Корнелия Нинова.

Според нея темата, свързана с екологията, чистотата на въздуха,
водата и храната, която консумираме, излиза на дневен ред в обществото.

Местните са готови с реакция и събират подписка против
инвестиционното намерение, която да внесат в Министерството на околната
среда и водите. Нинова увери, че БСП застава до хората от село Яворец и
ще се бори със средствата на политиката екологичната катастрофа да бъде
избегната.

По думите на председателя на левицата ВиК- секторът в България е в катастрофално състояние.

„Тук, в Яворец, разбрах от жителите, че се очертава подобен проблем на този в Перник. Ако се подава питейна вода за този индустриален обект, както е правено в Перник, намалява количеството безценен воден ресурс за населението и хората ще трябва да минат на режим“, коментира още Нинова, според която това върви успоредно с несправедливото решение за увеличение цената на водата.

Лидерът на социалистите информира, че 330 000 души в България са на режим, но има реална опасност този брой да се повиши. Нинова визира Шумен и други населени места в страната, изправени пред режим на водоподаването.

След срещата си и разговора с хората Корнелия Нинова, заедно с народния представител Кристина Сидорова, общинския председател Здравко Кънчев, областния председател на БСП Николай Григоров и кмета на Яворец Койо Коев, посетиха местната църква и съществуващия цех за преработване на отпадъци.

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*