Кристина Сидорова почете 25 годишнината на SOS Детски селища Трявна


Публикувано на 23-10-2018 в Новини

Кристина Сидорова почете 25 годишнината на SOS Детски селища Трявна

Този път ми донесе душевен мир, помогна ми да облекча емоционалните си болки, усещам хората тук като семейство и това ми носи щастие. Силни думи, изказани във филма “Първото семейство” от една пораснала вече млада жена, прекарала детството и юношеската си възраст в SOS Детски селища Трявна, който днес чества своята 25 – годишнина. Не знаех, че има думата “майка” преди да дойда тук, в селището за първи път имах своето колело, братя и сестри – сподели друг младеж, живял в китното селище. 18 деца за 20 години – бе житейският разказ на SOS майка, която определя като едно от първите неща за тази дейност, това да преодолееш себе си и допълва, че това, което е създадено, трябва да сме отговорни за него, да се погрижим за него, както казва Толстой. И не на последно място, да бъдем готови да дадем любовта си на другите, защото кръвната връзка не е водеща, духовната е в пъти по – силна.

Това са само малка част от моментите във филма “Първото семейство”, прожектиран днес в сградата на SOS Детски селища в Трявна, които развълнуваха до сълзи присъстващите гости на събитието, сред които бе и Кристина Сидорова. Историята на шестте деца и тяхната SOS майка, събрани преди 25 години в къща №1 от селището, постави своеобразното началото на днешния така емоционален ден. След това тържественото мероприятие бе продължено с музикална и танцова програма, в която се включиха състави като “Габровче”, с ръководител Лъчезар Захариев, мажоретен състав от ОУ “Емилиян Станев” в гр. Велико Търново, Мерсел Хаджийски и др. Присъстващите гости и съмишленици на делото на тревненския SOS център бяха запленени и изключително развълнувани от песента на млада дама, израснала там, която е завършила висшето си образование с профил музика и вече дори преподава . Краят на официалната програма бе ознаменуван с пускането на 220 сини балона в небето, чиято символика бе свързана с броя на децата, живели в Трявна през изминалите 25 години.

Кристина Сидорова бе подготвила подаръци за всички ползватели на 8-те обитавани къщички, в които се отглеждат 28 деца. Тя подари на малчуганите настолни игри и пъзели, които да решават и редят със своя родител в уютна семейна атмосфера. Заедно с народния представител от Габровски регион, на 25-годишнината присъства и общинският лидер на БСП – Трявна и председател на постоянната комисия по Образование, култура, младежки дейности и спорт към ОбС Трявна Татяна Рачева, която подари цветя на директора Иван Христофоров.

Сдружението SOS в България, в частност в Трявна, предоставя алтернатива на институционалната грижа за деца. Четвърт век приемни родители на територията на малкото балканско градче се грижат за децата в селището с любов и желание да възпитат едно будно младо поколение, към което Кристина Сидорова изрази своите адмирации.

 

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*