Представиха „Визия за България“ в Севлиево, Трявна и Дряново


Публикувано на 21-09-2018 в Новини

Представиха „Визия за България“ в Севлиево, Трявна и Дряново

„Във „Визия за България” сме заложили на ефективен начин на управление на държавните предприятия. Управлението им да стане на пазарен принцип. Необходимо е професионално  управление на конкурсно начало, отчетност и прозрачност, за да се гарантират приходи в държавните и общинските бюджети. Тези предприятия ще се управляват на пазарен принцип и ще пресечем зависимостите им при политически промени.” Това заяви в Севлиево зам.-председателят на ПГ „БСП за България” Драгомир Стойнев. По думите му левицата предлага да се оздравят предприятията, за да се превърнат в инструмент за натрупване на финансови средства, а също и излизане на българските държавни фирми на външните пазари.
„За десет години имаме пълен разпад в МВР. БСП трябва да има алтернативно предложение, изготвено от експерти за възстановяване на доверието в институцията, ефективността на органите, мотивацията на служителите на ведомството и да се ангажира гражданското общество, за да се спазват законите, а силовото ведомство да е гарант за прилагането на нормативната уредба”, каза народният представител от левицата Красимир Янков.
Депутатът Георги Гьоков беше категоричен пред севлиевци, че трябва да бъдат преизчислени всички пенсии до 31 декември 2015 г. и да бъде премахнат максималният месечен размер на пенсията. По думите му плащания, които не са свързани с осигурителния принос, трябва да бъдат извадени от държавното обществено осигуряване и да бъдат поети от държавния бюджет.
Народният представител Йордан Младенов обясни предложението на левицата- ДДС за хляба да бъде намален на 5 %, защото българите дават голяма част от доходите си за прехрана. Той допълни, че се очаква рязък скок на цената на природния газ, което ще доведе до увеличение на хранителните продукти, а оттам ще има скок в цената и на насъщния.
Депутатът от левицата Георги Стоилов обясни пред хората, че в проекта „Визия за България” БСП предлага политики за подпомагане на малки и средни земеделски стопанства. „Ще ограничим субсидиите на едрите земеделски производители. Искаме приоритизиране на малките и средните фирми. Ще осигурим специално финансиране за младите фермери и ще осигурим финансиране за изграждане на мрежа от фермерски пазари”, добави Стоилов.
Кристиан Вигенин в Трявна: Нужна е фундаментална промяна на управлението
“Ние се опитваме с „Визия за България” и с всичко, което правим, да покажем- че не е достатъчно една партия да смени друга, ГЕРБ да слезе от власт, БСП да спечели и да продължи да управлява малко по-добре, но горе долу със същите политики. Нещата са стигнали дотам, че ние имаме нужда от много сериозна промяна не просто на хората, които управляват, а фундаментална промяна на модела на управление”. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България” Кристиан Вигенин на откриването на срещата за представяне на Визията в Трявна. “Ние искаме държавата да си върне ролята, да бъде не просто един наблюдател на процесите, а да бъде техен регулатор. Да гарантира спазването на правилата във всяка една сфера.” Така коментира състоянието на здравеопазването, образованието, сигурността и малките общини Вигенин.
Според зам.-председателя на парламентарната група на левицата Христо Проданов младите хора трябва да имат поминък, защото когато им е отнета надеждата, бъдещето и перспективата, те тръгват да търсят по-добра перспектива в друг град или извън България. „Държавата не трябва да спъва военно-промишления комплекс, за да може той да осигурява работни места”, добави Проданов.
“Време е да променим системата и начина, по който се управлява държавата, тъй като за тези 29 години, нещата в нашата държава не се случиха както трябваше. Хората живеят все по- бедно и по- зле. Затова ние ви предлагаме промени в основните сектори в обществения живот и заедно да решим кои от тези промени могат да бъдат реализирани и кои от записаните във “Визия за България” ги одобрявате, за да може през следващите години държавата да тръгне по правилен път”, каза народният представител Кристина Сидорова.
Народният представител Нона Йотова насочи разговора в културен аспект. Тя говори за промяната на ценностната система на младите хора и изрази съжаление за отхвърлянето на културния чек, предложен от ПГ на “БСП за България”. “ГЕРБ го отхвърлиха, може би, просто защото е наш проект, което е изключително тъжно. Бих искала да върнем децата към нашите ценности. Ние трябва да бъдем горди с историята си. Всички средства, които изкарват театрите, да бъдат за тях”, добави Нона Йотова.
Според депутата Александър Паунов трябва да се спре войната на пътищата, защото тя погубва човешки животи.
Въпросите, които дискутираха гражданите с представителите на БСП, бяха свързани със закриването на училища, липсата на кадри, преизчисляването на пенсиите, подмяната на историята, следдипломната квалификация на учителите, грижата за съществуването на малките общински болници и подкрепата за общинското здравеопазване, липсата на справедлива съдебна система.
Дряновци засипаха с въпроси депутатите от левицата
Депутатите от „ПГ на БСП за България Иван Ченчев, Стефан Бурджев, Кольо Милев, Ирена Анастасова и Валентин Ламбев бяха засипани с въпроси от жителите на Дряново, пред които те представиха основните идеи на „Визия за България”. Присъстващите подкрепиха много от основните предложения във Визията. Дряновци направиха много предложения, свързани със системата за пенсионно осигуряване, дейността на областните управители, проблемите с престъпността, особено сред малцинствените групи, предложиха облекчаване на дейността на читалищата от административната тежест, намаляване на ДДС за книги, обвързване на професионалното образование с някои от изчезващите професии.
Народните представители от ПГ на „БСП за България” Иван Ченчев и Стефан Бурджев се срещнаха и с хората от с Ганчовец, обл. Габрово, за да ги запознаят с проекта на левицата „Визия за България”. Хората бяха категорични, че здравеопазването в малките населени места е на много ниско ниво. Фундаментална промяна на модела на управление, поискаха социалистите в Трявна

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*