Честване на 9-ти септември в област Габрово


Публикувано на 09-09-2018 в Новини

Честване на 9-ти септември в област Габрово

Социалистите от Трявна и Габрово отбелязаха 74 – тата годишнина от победата над монархо – фашизма. В Габрово пред паметта на героите, пред Костницата в центъра на града и пред паметника на Баба Зара, се поклониха народният представител Кристина Сидорова, Николай Григоров – председател на областен съвет на БСП – Габрово, Здравко Кънчев – председател на Общински съвет на БСП – Габрово, Лена Енева – председател на групата общински съветници на БСП – Габрово, Олег Цонев – председател на БАС – Габрово, общински съветници, членове на БСП и симпатизанти.
В Трявна празникът бе отбелязан с поднасяне на венци и цветя пред паметника на разстреляните ятаци в местността Сечен камък. Там заедно със социалистите от тревненската партийна организация бяха Татяна Рачева – председател на ОбС на БСП – Трявна, Тодор Шарланджиев – кмет на община Трявна 1995 – 1999г.
В словото и по случай празника Кристина Сидорова каза,
Днес на 9 септември, 74 години след края на монархо – фашизма, ние отново си спомняме за подвига и героизма на българските антифашисти. Десетки хиляди минали през затворите и арестите, разстреляни без съд и присъда, убити и измъчвани жени и деца, опожарени домове, разбити съдби. Днес е ден за почит към тях, към онези вярващите в свободата и солидарността, умирали за идеи и идеала.
Но никой не може да го каже по- добре от Великия Стефан Продев,
“Девети септември не е обикновен исторически ден. Той не само спаси България от фашисткия гнет, но и я равнопостави в семейството на свободните народи. В неговото слънчево утро тя стана сестра на всички, които вървяха към Берлин. От тази гледна точка това е ден на нашето национално спасение. За първи път родината ни превъзмогна собствената си катастрофа и завърши най-ужасната война сред редиците на победителите. Неслучайно на Девети май нейното знаме се вееше сред знамената им. Само това е достатъчно, за да славим този велик ден. Без него България щеше да носи завинаги позора на разгромения фашизъм. И щеше да остане в списъка на виновните, на презрените, на прокълнатите варвари.”
Днес нашата мисия е да опазим историята от пренаписване, да съхраним спомена за героизма и да го предадем на поколенията след нас.
Честит празник!

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*