Здравко Кънчев: „Без деня на победата, днес нямаше да отбелязваме и 9-ти май – Денят на Европа!“


Публикувано на 09-05-2018 в Новини

Здравко Кънчев: „Без деня на победата, днес нямаше да отбелязваме и 9-ти май – Денят на Европа!“

“На 9-ти май 1945 г. , с подписване на капитулацията на Германия, завършва Втората световна война. Днес, 73 години по – късно връщаме времето назад с мисълта, че няма друга подобна дата, събрала в себе си толкова мъка, себеотрицание и героизъм. Над 110 милиона човека бяха въвлечени в най-страшната изтребителна война. Бойните действия се водеха на територията на 40 държави. Стотици милиони загубиха живота си.“ С тези думи започна словото си общинският председател на БСП – Габрово Здравко Кънчев, по повод 73- годишнината от победата над фашизма .

Денят на победата над хитлерофашизма бе почетен от областното и общинското ръководство на БСП – Габрово. На събитието присъстваха и членове на партийната организация на БСП – Дряново, които оказаха съдействие за реализацията на гражданската инициатива “Безсмъртен полк”, с участието на Военния духов оркестър – гр. Велико Търново. Мероприятието бе организирано от сдружението на руско говорящите “Вива Габрово”.

“Както всяка година, така и днес, пред паметник – костницата в нашия град ще си спомним и отдадем почит към милионите жертви във Втората световна война, ще се поклоним пред паметта на героите, които с живота си спасиха света от най – голямото зло на 20 – ти век. Всички ние не трябва да забравяме за високата цена, която заплатиха Русия и европейските народи в битката с фашизма. Сред тях бяха и хиляди българи антифашисти и войните от Българската армия. И нека помним, че без деня на победата, днес нямаше да отбелязваме и 9-ти май – Денят на Европа. “, заяви още габровският лидер на социалистите.

Честването се състоя от 15.30 часа на 9-ти май на площад “Възраждане” и пред паметник – костница на загиналите във Втората световна война в центъра на града. Десетки социалисти, антифашисти и граждани отдадоха почит пред подвига на загиналите и положиха венци и цветя в знак на признателност.

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*