Съветниците на левицата в Габрово с предложения за запазване на Трето основно


Публикувано на 29-03-2018 в От медиите

Съветниците на левицата в Габрово с предложения за запазване на Трето основно

Общинските съветници на БСП – Габрово имат конкретни предложения Основно училище „Цанко Дюстабанов“ да продължи да съществува и да не бъде закривано.

Това стана ясно от думите на областния председател на левицата Николай Григоров, който коментира темата и обяви, че на заседанието на Общински съвет – Габрово на 29 март групата на червените категорично ще гласува против закриването на учебното заведение.

Предложенията на левицата за запазване на училището ще бъдат изложени по време на дебатите в зала, предхождащи гласуването на точката, свързана с идеята на кмета Таня Христова ОУ „Цанко Дюстабанов“ да затвори врати.

Съветниците на БСП са против закриването на училището по няколко причини, информира Григоров, според когото управляващите, в лицето на кмета, упорито отказват да отговорят на въпроса какво ще се случи след закриването на Трето основно.

„Къде отиват да учат учениците от ОУ „Цанко Дюстабанов“? Какво ще се случи със сградата, която в момента се ремонтира по европейски проект, при положение, че има условие за устойчивост?“, запита Николай Григоров, който съобщи, че кметът на Габрово Таня Христова категорично отказва да предостави информация относно тези неясноти.

Според областния председател на БСП – Габрово отговор на въпроса, дали са изчерпани всички варианти за съхраняване на училището, също няма. „Районът на училището няма да се превърне в гето, защото в последните години в квартала се инвестираха много средства за обновяването му. Кварталът се превръща в един от най-привлекателните за живеене“, заяви Николай Григоров.

„Всички твърдения, че училището е сегрегирано и според Закона то не може да съществува и няма друг вариант да бъде запазено, просто не отговарят на истината. Според нас желанието на кмета Таня Христова е училището да бъде закрито и там да стане нещо, което гражданите не знаем какво ще бъде“, каза още общинският съветник от левицата.

Григоров допусна, че е възможно по време на заседанието в четвъртък общинските съветници от левицата да поискат отлагане на точката, свързана с предложението на кмета Таня Христова за закриване на ОУ „Цанко Дюстабанов“, която да бъде разгледана на извънредна сесия на местния парламент.

„Всеки габровец си задава въпроса защо се ремонтира училището, след като ще бъде закрито? И отговор няма! А реално съществуват възможности ОУ „Цанко Дюстабанов“ да бъде съхранено“, допълни към казаното общинският съветник.

За него позицията на кмета Таня Христова, заявявала в различни габровски медии, че училището няма да бъде затваряно, а сега противоречаща си и правеща точно обратното на думите си, е изключително неприемлива.

Николай Григоров беше категоричен, че вина, за да се стигне до кметското предложение да бъде закривато училището, носят всички управляващи кметове на Габрово и техните екипи за последните 10 години.

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*