Еленко Божков в Габрово: Ако Борисов не прекрати сделката, ще прекрати правителството си


Публикувано на 13-03-2018 в Новини

Еленко Божков в Габрово: Ако Борисов не прекрати сделката, ще прекрати правителството си

“Сделката за ЧЕЗ застрашава енергийната сигурност на близо 3 млн. българи и така застрашава и националната ни сигурност”. Това каза на пресконференция в Габрово енергийният експерт и бивш член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Еленко Божков, в която участие взе и народният представител от ПГ на БСП за България Кристина Сидорова.

Според Божков сделката трябва да се прекрати незабавно и посочи поне три начина, чрез които би могло да се реализира това. По думите на енергийния експерт настоящата Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) има регулаторни функции и механизъм за въздействие върху сделката.

“Ако се осъществи продажбата на ЧЕЗ на “Инерком”, зад което стои Гинка Върбакова, съществува реална опасност от дестабилизация. Ако Борисов не прекрати сделката, ще прекрати правителството си.”, категоричен бе Божков и допълни, че сделката за ЧЕЗ трябва да бъде спряна незабавно, да се започне отново и държавата да участва в преговорите на пазарен принцип за изкупуване на целия дял на дружеството.

Енергийният експерт се аргументира с предстоящо увеличение на електроенергията за бита и бизнеса, което по неговите думи няма как да не случи, предвид вноските по заема и лихвите, дължими от “Инерком” след сделката. Това ще доведе и до по-висока цена на тока и при другите две ЕРП-та, смята Божков. Бившият член на ДКЕВР прогнозира и бъдещи протести, тъй като зад сделката за ЧЕЗ стои сянката на българския премиер.

По време на пресконференцията в Габрово енергийният експерт постави акцент върху връзки на отделни лица от висшите етажи на властта. Божков направи и кратка ретроспекция на процесите, довели до днешното състояние на енергийната система на България. В тази връзка той припомни и моменти от приватизацията на дялове в трите ЕРП-та. Мажоритарните дялове на ЕРП-тата бяха продадени пред 2004г., а подготовката за продажбата на миноритарните започна през май 2010г.

След пресконференцията Божков, заедно със Сидорова, се включиха в събирането на подписи за разваляне на сделката за ЧЕЗ и в Габрово. Националната инициатива се провежда в 4-те общини от областта и ще продължи до края на месец март.

За няколко часа в областния град бяха събрани стотици подписа за прекратяване на сделката за ЧЕЗ от граждани, които изразиха своето недоволство от действията на управляващите.

Всеки, който желае да подкрепи инициативата, може да намери информация в областните и общинските съвети на партията.

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*