БСП е първа сила с 22%, ГЕРБ губи привърженици


Публикувано на 13-12-2013 в От медиите

БСП е първа сила с 22%, ГЕРБ губи привърженици

През ноември електоралната картина показва множество фигурки, едни по-прашни, други по-малко, но порцеланови. И един голям палав слон.

• Традицията изисква да поч­нем от порцелана:
• Заявените избиратели на БСП и ДПС продължават да са неизменна величина – около 22% за социалистите и 5% за движението.
• 18% за ГЕРБ (намаление от 1% спрямо септември) отдалечават в неопределеното бъдеще перспективата ГЕРБ да се върне на нивото от февруари – около 30%. Припомням, че тези 10-12% бяха изгубени на две стъпки – след внезапната оставка на Бойко Борисов от поста премиер и след майските избори.
• Увеличение има при Реформаторския блок (от 3 на 5%), 3% вече събира Движение „България без цензура“ на Николай Бареков.
• При националистите от „Атака“ и НФСБ не е регистрирано особено движение, въпреки че отбелязаха точки във връзка с бежанската криза и проблема за продажбата на земя на чужденци.

Острата конфронтация през тази година консолидира ядрата на традиционните партии, но вдясно се наблюдават силно подвижни периферии. Продължава и скритото съперничество между десните партии за около 45% от активните избиратели. Спрямо септември ГЕРБ губи избиратели в полза на Реформаторския блок и движението на Бареков.

Подробности може да прочете оттук

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*