Заложници в новата програма по история за 10-ти клас отново са децата


Публикувано на 30-01-2018 в Новини

Заложници в новата програма по история за 10-ти клас отново са децата

“Заложници в новата програма по история за 10-ти клас отново са децата”, заяви народният представител от “БСП за България” Кристина Сидорова на пресконференция по- рано днес.

Депутатът от левицата коментира полемиката, свързана с исторически факти в учебните програми, като пример за това как етапи от историята на България биха могли с лека ръка да се категоризират само като “черни” и “бели”. Подобен подход не е добър нито за подрастващото поколение, нито за учителите , които са поставени пред изпитание да преподават период, който дори не би могъл да бъде обективно оценен.

“ Създаването на един учебник под натиска на една власт е страшно!”, заяви Сидорова и допълни, че скандалът е предизвикан от редица неверни твърдения на управляващото мнозинство и на десетките фондации, гравитиращи около тях. В тази връзка, БСП се обявява твърдо против идеологизацията на образованието и е за отмяна на новата учебна програма. Левицата призовава и за изясняване на това кой предложи промяната в учебната програма по история за 10- ти клас във варианта, представен за обществено обсъждане през септември 2017 година? Какви са мотивите на това предложение? На сайта на МОН, материалите от предложенията не са публикувани. А би трябвало да бъдат, за да се знае – кой ги е направил, приети ли са или не, и с какви мотиви?

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*