По – калорична храна за по-бедните деца и по – малко и по – здравословна храна за по-богатите деца


Публикувано на 13-11-2017 в Новини

По – калорична храна за по-бедните деца и по – малко и по – здравословна храна за по-богатите деца

По – калорична храна за по-бедните деца и по – малко и по – здравословна храна за по-богатите деца, това бе изводът след питане на депутатите от БСП Кристина Сидорова, Донка Симеонова и Виолета Желева до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

По време на парламентарен контрол народните представители от левицата поставиха на вниманието на Вълчев въпроса за качеството на т. нар. безплатни закуски за деца в подготвителните групи и ученици 1-ви – 4- ти клас.

Здравословното хранене на подрастващото поколение и качеството на безплатната храна за децата са основологащи за бъдещото им физическо развитие. Лошото качество на предлаганите закуски последните години породи недоволство и доведе до много въпроси. В тази връзка в цяла България възникна напрежение и се обяви кампания на родители в социалните мрежи , чрез която се публикуват и коментират безплатните закуски в учебните заведения.

Снимките, които представи Кристина Сидорова, показват лошото качество на предлаганите хранителни продукти на децата. Това говори за липса на контрол от страна на Министерство на образованието и науката, както и за недостатъчен финансов ресурс.

Макар министър Вълчев да призна наличието на проблеми и недоброто качество на закуските за учениците, той предложи диференциран подход на хранене сред децата, тъй като според него по – бедните семейства предпочитали по-калорична закуска, докато тези родители с по-висок социален статус желаели нещо по – малко, но по- здравословно за децата си.

Сидорова се възмути от думите на Вълчев и изрази надежда това негово твърдение да е неволна грешка на езика, защото подобни подходи са изключително неблагоприятни, както за децата, така и за родителите. “Нима на едно дете може да се обясни, че трябва да закусва сандвич, защото е по-бедно, а на друго – плод, тъй като е по-богато!?” , попита депутатът от БСП присъстващите от управляващото мнозинство в пленарната зала на Народното събрание. “За съжаление налице е още един факт – от години парите, предвидени за закуска на децата остават непроменени – 48ст на ден, въпреки постоянно растящата цена на хранителните продукти”, допълни Сидорова.

След диференцирания подход в образованието по отношение на учебниците за бедни и богати, които бяха предложени като черно – бели и цветни, днес стана ясно, че е на дневен ред такъв подход и по отношение на храната на учениците. Така социалните неравенства не просто се задълбочават, но и задълбочават кризата в обществото. Политиката на управляващото мнозинство за пореден път поставя разделителни линии.

И тук изниква въпросът – Как образованието може да е приоритет на кабинета “Борисов”, щом в рамките на няколко месеца бяха предложени учебници и закуски за богати и бедни?!

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*