Ценка Йонкова и Юлия Ненова на заседание на НС на жените социалистки


Публикувано на 12-12-2013 в Новини

Ценка Йонкова и Юлия Ненова на заседание на НС на жените социалистки

Подкрепа за пакета от социални мерки, заложени в Бюджет 2014 изразиха от НС на Обединението на жените социалистки  /ОЖС/в събота, съобщиха от пресцентъра на БСП.

На заседанието на обединението Корнелия Нинова представи предложените за следващата година нови социални мерки, като акцентира върху помощта за младите семейства, средствата и мерките за преодоляване на младежката безработица, както и тези, които засягат хората в пред пенсионна и пенсионна възраст.

От  област Габрово в заседанието участваха Юлия Ненова и Ценка Йонкова.

БСП изпълнява своите предизборни ангажименти, отбеляза председателят на НС на ОЖС Катя Николова. В рамките само на шест месеца, бяха приети редица законодателни мерки, които да разрешат увеличенията на обезщетенията за отглеждане на дете, да позволят да бъде увеличен размерът на възнагражденията за приемните родители, както и да се даде възможност на семействата, осиновили деца да ползват обезщетение за майчинство в размер на една година. Това бяха наши ангажименти, които ние спазваме. Това, което постигнахме, в този, смея да твърдя, най-социален бюджет от години насам е увеличаване на обезщетението за отглеждане на малко дете на 340 лв. и увеличаване на еднократната помощ за първокласниците на 250 лв.“, посочи Николова.

DSCN7620В този бюджет подкрепата на децата и семейството е в рамките на 117,2 млн. лв., което е с ръст от 76,4 млн. лв. спрямо отпусканите средства за 2013 г., допълни Катя Николова.

Представителки от различни региони се обединиха и около въпроси, отнасящи се за положението на учителите и образованието. Акцент в програмата на правителството е и въвеждане на допълнителни стимули за учениците в професионалните училища и математическите гимназии – ръст от 2 млн. лв. спрямо 2013 г., въвеждането на допълнителни стимули за фирмите, в които учениците ще провеждат своите стажове, както и заплащането на тези стажове, обобщи Нинова част от новите мерки.

Върху проблемите в  учебните програми на ВУЗ-овете, акцентира Ценка Йонкова представител на обединението от област Габрово. Според нея в учебните заведения се подготвят кадри, които не отговарят на потребностите на реалната икономика.

За повишаване авторитета на учителите и въвеждане на  мандатност,  призова другият габровски представител Юлия Ненова.  Според нея в последно време се налага тревожната тенденция, свързана със загубата на доверие на учителското съсловие към синдикатите „тъй като те често обслужват лични интереси“

На заседанието бе обсъдена и предстоящите през 2014 година избори за Европейски парламент и кампанията на жени ПЕС „Равно заплащане“ Време е“ под чието мото клубовете ще проведат и разяснителна кампания за осъществяването на мерки за намаляване на разликата в заплащането при еднаква работа на мъжете и жените.

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*