17 читалища от Община Габрово обсъждаха със Сидорова промени в Закона за народните читалища


Публикувано на 30-10-2017 в Новини

17 читалища от Община Габрово обсъждаха със Сидорова промени в Закона за народните читалища

Народният представител от “БСП за България” инициира работна среща с представители на читалищата в Община Габрово в навечерието на Деня на народните будители. Поводът за срещата са проблемите в работата на местните културни институции и липсата на адекватна на техните нужди законодателна рамка. “Изключително важно е за мен да чуем проблемите и да се постараем законово да улесним работата на читалищата, които са уникална културна институция, съхранила българския дух през вековете” , каза пред присъстващите депутатът от левицата.

Неуредиците и неяснотите около работата им, както и рестриктивните мерки около субсидираните бройки в читалищата, все повече демотивират габровските читалищни дейци. Този процес се задълбочава и от липсата на средства за поддържане на сградния им фонд и имущество. Липсата на ясно изразени критерии и регламент за разпределение на държавната субсидия от общините води до още повече проблеми, констатираха единодушно всички.

На вниманието на Сидорова бе предложен нов механизъм за категоризация на читалищата и точкова система на тази база, както и повече прецизност по отношение на изискванията за създаване на нови читалища.

Народният представител от Габрово се ангажира с внасянето на промени в Закона за народните читалища, с които да облекчи работата им.

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*