Хищници тормозят все повече хора по селата


Публикувано на 21-10-2017 в Новини

Хищници тормозят все повече хора по селата

Темата за ограничаване на популацията на вреден дивеч засяга все повече жителите на малките населени места, алармира Кристина Сидорова. По този повод тя се обърна към министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

На проведения днес парламентарен контрол Сидорова постави акцент върху драстичното увеличение на вреден дивеч, от набезите на който страдат фермерите и собствениците на стада в региона. Често потърпевши са възрастни хора в по- обезлюдените села, изказа тревогата си народният представител от левицата.

Сидорова отбеляза пред Порожанов, че на територията на Област Габрово до момента има сигнали за пострадали няколко ферми, което превръща проблемът в изключително сериозен за местните.

Според министъра естеството на казуса изисква по – сериозна намеса от ловните дружинки, които според него не изпълняват регламентирания План за отстрел на хищнини. Порожанов счита, че ловците не би трябвало да се оплакват от липсата на финансов стимул. Освен това министърът е категоричен, че законовите изисквания също не са пречка. За момента ръководената от него институция не разполага с допълнителен ресурс за справяне със ситуацията, заключи той.

Сидорова изрази надежда, че ловните дружинки и държавата в диалог ще намерят решение на проблема, а фермерите ще бъдат спокойни за животните си.

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*