Кристина Сидорова: „Хората нямат усещането, че корупцията е преборена“


Публикувано на 19-07-2017 в Новини

Кристина Сидорова: „Хората нямат усещането, че корупцията е преборена“

Габровският депутат от левицата Кристина Сидорова, заедно с група народни представители от парламентарната група на „БСП за България“, начело с Весела Лечева са внесли в Народното събрание Законопроект за изменение и допълнение на Закона за младежта. Сидорова уточни, че чрез него се регламентира правният статут на Националното младежко представителство (НМП) – правно-организационната форма на младежкото представителство (МП), отношенията му с държавните и общинските органи, възлагат се публични функции по МП (информационни, представителни, застъпнически, правозащитни). В него се доразвива нормативната основа за насърчаване и подпомагане на младежкото доброволчество. Създава се легална дефиниция на „младежки обект”, както и нормативни изисквания за планирането, проектирането и изграждането на обектите на материалното база за младежките дейности, обобщи Кристина Сидорова.

Габровският депутат  от левицата е зам.-председател на парламентарната комисия за борба с корупцията и председател на групите за приятелство с Грузия, Афганистан, Литва, Куба, Русия.

За позицията на Кристина Сидорова, свързана с борбата с корупцията, за неизплатените заплати на работниците, за проектозакона за отбраната и други проблеми, е разговорът с нея.

-Г-жо Сидорова, като зам.-председател на ПК за борба с корупцията, каква е позицията Ви свързана със създаването на Комисия към МС за борба с корупцията?

-Важно е в страната ни да има реално работеща, независима Комисия за борба с корупцията, затова считам, че трябва да бъде създаден единен орган за борба с корупцията, но не назначен от Министерския съвет, тоест от премиера, занимаващ се с анонимни сигнали и в него да участват хора, които вече 27 години не са преборили нито една корупция.  Ако наистина имаме обща воля да се справим с този проблем, е редно да го говорим и решаваме реално.

Защото за двата си мандата ГЕРБ не успя да пребори корупцията. Питайте хората на улицата – имат ли те усещане, че е преборена.

Самата ПП ГЕРБ нарушава Конституцията, защото с комисията, която създадоха, не контролират изпълнителната власт, а се опитват да контролират президентската. Не ние въвличаме президента в тази война с г-н Борисов, а самият премиер и г-н Цветанов го правят с обвиненията си към президента за корупция по високите етажи на властта, с изразените съмнения за натиск от страна на президента.

Видно е, че ГЕРБ много ги заболя за позицията на президента Румен Радев, свързана със създаването на единен орган за борба с корупцията, защото тя не съвпада с тяхната идея. Видяхме техния единен орган за борба с корупцията в предишния парламент и  не го подкрепихме. Той беше сбор от досега действащи органи, които нищо не са направили за решаване на проблемите с корупцията. Затова питам как ще събереш на едно място 10 органа, които нищо не са направили над 20 години и ще очакваш сега да направят нещо ново? Какъв ще е този орган, който ще разглежда анонимни сигнали и ще го използват за политически репресии? Какъв е този независим орган, който ще бъде избиран и назначаван от?

-Левицата поиска създаване на комисия за неизплатените заплати на работниците, ще защити ли наистина тя техните права?

-Наистина поискахме комисия за неизплатени заплати на работниците, но не сме доволни от работата й, защото излиза с половинчати решения. Проблемът е свързан с това, че непрекъснато се прехвърлят фирми на клошари, на роми, на фиктивни лица. Ето защо левицата предлага промяна в закона, която да ограничи това прехвърляне на фирми. Когато една фирма дължи на банки, на държава, на работници, последните в листата за вземанията са именно трудовите хора. Ето защо настояваме първо да се плати на работниците, а след това на останалите. Във Фонда за обезщетение за заплати има 240 млн. лв., които стоят неупотребени, а хората не могат да си получат заплатите.

-Вашата позиция, свързана с проектозакона за отбраната и въоръжените сили? 

-Законът за отбраната и въоръжените сили, предложен от ГЕРБ, представлява нова атака срещу президента Радев. Той е вмешателство в правомощията на президента, грубо нарушение на разделението на властите, кух закон, който не поражда правни последици, но е размахване на пръст към президентската институция.

Този законопроект заобикаля Конституцията и я нарушава. В Конституцията ясно е посочено, че президентът назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и удостоява с висши военни звания по предложение на МС. Със закона, който предлага ГЕРБ се иска допълване на Конституцията. Чрез него се иска президентът  да издаде акта за назначаване или освобождаване едва след задължително изслушване на кандидатите в комисията по отбрана. Забележенте, задължително и то преди да стартира процедурата в МС и при президента.

В тази връзка искам да отбележа още един факт. В момента Българската армия има одобрение от 30%, а парламентът – едва  от 9%. Може ли някой да обясни как институция с едва 9% рейтинг ще издигне авторитета на получилата 30%. Има комисия по отбрана, има правилник на парламента, в който се казва, че съществува възможност всеки да бъде поканен и изслушан в Парламента.

Затова считам, че ако от управляващата партия и нейните сателити този текст, с който се допълва конституционен текст, нашата парламентарна група ще внесе жалба в Конституционния съд.

-Вашият коментар за комисията „Грипен“?

-Не искаме комисията  „Грипен” да бъде превърната в трибунал. Нейният мандат е да се изследва процедурата, законосъобразността, а не да се коментират какви самолети ще се купуват. Създаването на тази комисия е опит да се нанесе удар срещу президентската институция. Цялата процедура е стартирала по времето на Борисов. Затова ние съзираме в нейнотно създаване чисто политически момент. Тази комисия  може да доведе до прекратряване на процедурата по избора на нов самолет, защото е в ръцете на настоящия Министерски съвет. Което, считам е опит да се омаловажи ролята на президентската институция и да се свали авторитетът на президента Румен Радев. А и създаването на подобна комисия, според Конституцията е недопустима.

-И накрая, каква Вашата позиция, свързана с протеста на полицаите?

-Продължаващите системни и неуспешни опити за реформиране на МВР през последните две години, показаха липса на държавническо отношение към сигурността на страната, не само от политическото ръководство на министерството в този период, но и всички, които подкрепят подобен подход – а именно управляващите коалиции от 43-то и 44-то Народно събрание, доминирани от ГЕРБ.

Неизмерими са негативни последици и за съжаление най-вече се увеличава недоверието на гражданите в това, че МВР, като институция, има капацитет да гарантира тяхната сигурност.

Секторът за сигурност трябва да има своята устойчивост, своята прогнозируемост, че за тези служители, които носят службата, а и за тези, които постъпват на работа, няма всяка година да се влошават условията на труд, по които са назначени и трябва да изпълняват своите задължения.

Протестиращите имат много основания за това, което правят.  И те не трябва да спират, въпреки арогантното отношение на правителството към тях. Ние не приемаме премиерът Борисов да прехвърля отговорности, защото трима, даже четирима министри от ГЕРБ управляват от години МВР – от 2009 г. насам, а главната причина за недоволство е липсата на социален диалог и разнобой в позициите на политическото ръководство.

Нека да си припомним политическата програма на ГЕРБ от последните избори, където се обещаваше попълване на щата на полицаите с 6000 души и присъствие във всяко населено място на униформен полицай. В действителност се оказа, че служителите на министерството са със скъсани обувки и си купуват униформите, за да отидат да охраняват българската граница. И само страхът от протести доведе до скоростна промяна на Закона за МВР, даваща възможност липсващите дрехи да се заменят с пари.

В същото време всички очакваме управляващите да изпълнят ангажиментите, поети на последното заседание на КСНС, а именно до 30 юни /срок, който изтече/ да представят конкретни планове за попълване недостигна на личен състав в сектор „Сигурност“ и в частност МВР, да представят мерки за повишаване на квалификацията, престижа и мотивацията на работещите в сектора, да се представи план за неговата модернизация.

 

 

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*