Кирил Добрев: МВР никога не е било приоритет на управляващите


Публикувано на 06-07-2017 в Новини

Кирил Добрев: МВР никога не е било приоритет на управляващите

Водещ: БСП поиска нов Закон за МВР. Какво го налага?
Кирил Добрев: Както виждате, на професионалния празник скандалите в МВР са огромни. Първо искам да честитя празника на всички хора, които са ангажирани със системата на МВР, на техните семейства и техните близки, защото трябва да имаш много силен характер, за да подкрепяш всекидневно човек, който рискува живота си. Новият закон е повече от необходим. Новият закон трябва да регламентира нещата в МВР от редовия полицай до министъра. Новият Закон за МВР трябва да даде справедливо заплащане, новият Закон за МВР трябва да даде най-важното – сигурност в хората, защото този, който не осъзнава, че системата на МВР я правят хората, той просто не разбира.
Водещ: БСП подготвя ли такъв закон?
Кирил Добрев: Имаме естествено опорни точки, или по-скоро скелета, който трябва да подготвим като закон. Естествено, ще го правим заедно със служителите от МВР, ще бъде поставен на широко обсъждане, защото пак казвам – това е един от най-променяните закони. Иска ми се в края на краищата да направим нещо, с което да изградим почти системата отначало. В момента системата почти не съществува. Не може редови полицай, млад полицай да започва със заплата от 650 лева и за 650 лева той да рискува живота си. Не може администрацията да е далеч по-голяма от хората, които са на улицата. Не може криминалисти да разполагат с техника отпреди два века. Не може бензинът в колите да бъде екстра. И премиерът чак миналата седмица, след 10-годишно управление, образно казано, с широка ръка казва: „Айде, може бензинът да е безлимитен, ама внимавайте да не го крадете“. Вие разбирате ли, какво унижение е това за тези хора, които всекидневно отиват на улицата да бранят и да защитават нашия живот, за тези, които застават буквално между дрогирани агитки и невинни хора, за да ни бранят? Това е изключителна обида към полицаите.
Водещ: Това ли, според вас, е главната причина за тяхното недоволство?
Кирил Добрев: Това е. Според мен не толкова парите, колкото унижението, разбирате ли? Аз знам, че те дълги години са търпели, когато им се забавят изплащанията на извънреден труд или че заплатите им са по-ниски от нормалните за сектора. Те са търпели това. Но когато с тях се отнасяш по този унизителен начин, това вече не може да се търпи. Когато на пролет или лятото им даваш да носят зимни униформи, ей това е обида, това е обида и унижение. Когато си купуват хартията и принтера, за да работят, защото има сектори в МВР, които буквално си плащат, за да работят. Не се учудвайте от това, че има цели звена, които нямат нито една разработка през годините, защото това е буквално неглижиране на началниците и отказ от работа. Получава се нещо от рода: ние ги лъжем, че им плащаме, а пък ние ги лъжем, че работим. Точно до това беше доведена системата на МВР.
Водещ: Г-н Добрев, как се е получило, че толкова проблеми са се натрупали в годините и няма промяна?
Кирил Добрев: Как? Просто през годините системата е била оглавявана от хора, които хал хабер си нямат, казвам го най-откровено. Хора, които буквално експериментираха върху техния гръб. С всичките им недомислици. Спомням си, че в зората на демокрацията един ги уволни всичките, защото били комунисти. След това се появи един друг, който им казваше, че за да не бъдат корумпирани, ги пускаше на работа само със стотинки, не можели да носят хартиени пари в джобовете си. Трети идвал от системата на отбраната, от армията, а знаете какво е отношението армия – полиция, което показва отново, че МВР никога не им е било приоритет.
Водещ: Вашият лидер Корнелия Нинова вече обърна внимание, че от БСП очакват управляващите да изпълнят поетите ангажименти на последното заседание на Консултативния съвет и до 30 юни да предоставят конкретни планове за попълване на недостига на личен състав в сектор „Сигурност“, в частност в МВР, мерки за повишаване на квалификацията, престижа и мотивацията на служителите. Днес е 5 юли. Имате ли информация дали тези ангажименти са изпълнени?
Кирил Добрев: Ето това е най-интересното. Аз така и не разбирам защо се събира тоя Консултативен съвет по национална сигурност, в който се събират първите хора на държавата, политическите лидери, взимат някакви решения, взимат някакви срокове и просто те не ги изпълняват. Как искате да работят цели системи и сектори в държавата, когато първите ръководители не спазват срокове и не си удържат на обещанията? Това е най-важното. До 20 юни изтече единият срок, до 30 – другият. Ние трябваше да направим така, че да имаме актуализация на бюджета, да видим какво правим с оградата, какво се случва с всички онези – или само те бяха предизборни обещания – за доокомплектоване на щата за полицаите с още 6000 човека и да има полицай във всяко едно населено място, какво се случва с униформите и т.н., и т.н. Все въпроси, които министър-председателят, шефът на МВР, президентът, политически лидери, председателят на Народното събрание се събират и работят на едно място, взимат решение, изпълнителната власт си дава срокове – 20 юни и 30 юни, и тя не ги изпълнява.
Водещ: Какво ще предприемете вие, в БСП?
Кирил Добрев: Аз имах възможност още преди месец да кажа, че зрее напрежение в системата на МВР. Това, което ние искаме, е да защитаваме хората от системата, защото това, както е казала и г-жа Нинова, инвестицията в хората, в системата е най-важното нещо, тяхната преквалификация, тяхната реализация, тяхното достойно възнаграждение. Защото пак казвам – ние полицаите не ги каним на сватба, за да ядат и да пият заедно с нас, а ги каним, когато стане проблем, стане скандал и когато се сбием. Това, естествено, в кръга на шегата. Заставаме плътно зад всички справедливи искания на полицаите и готвим нов Закон за МВР, заедно с тях.
Водещ: Той кога ще бъде готов и ще постъпи в деловодството на парламента като проект?
Кирил Добрев: Пак казвам – преди да постъпи в деловодството на НС, той ще бъде широко обсъден. Пак казвам – не искам да предлагаме някакви такива партийни или политически решения. Ние искаме да предложим наистина нещо професионално, което да бъде подкрепено от всички.

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*