Агресията – във фокуса на жените социалистки


Публикувано на 03-07-2017 в Новини

Агресията – във фокуса на жените социалистки

Ширещата се напоследък агресия в обществото е била основна тема на дискусията по време на последното разширено заседание на НС на Обединението на жените социалистки, информира Юлия Ненова, председател на жените социалистки в Габрово. Тя обясни, че са били обсъдени предстоящите инициативи, които ще се реализират по области. Успоредно с това е били предложен и приет за Насоки за дейността на ОЖС до края на 2017 година.
„Първата инициатива ще бъде конференция в София под мотото „Насилието и агресията през очите на жената“ – уточни Юлия Ненова. – Много от Клубовете на Обединението в страната ще работят по темата „Агресията в училище”, чрез провеждането на срещи с срещи с представители на МВР и с учители. В  Габрово се предвижда провеждане на кръгла маса и дискусия  по темата с психолози, педагози, в която ще се включат Анелия Клисарова, Калина Крумова, Атанаска  Тенева и представители от региона, които ежедневно в своята практика като педагози, психолози и социални работници се сблъскват в своето ежедневие с агресията“.
Юлия Ненова информира още, че габровското Обединение на жените социалистки ще участва във финансирани от Националния фонд за политически инициативи на НС на БСП местни прояви. Тя довери в аванс за част от планираните прояви, една от които е провеждането на женски ръгби-мач, който ще бъде техният протест срещу агресията. „Ръгби спорта е смятан за агресивен и груб и именно затова с него ще покажем готовността на жените да стопират всяко агресивно поведение – обясни за вестника Юлия Ненова. – Събитието ще се проведе непосредствено преди тържествата на Бузлуджа на левицата и в него ще вземат участие  изявени жени – социалистки, ще бъде поканен за участие и лидерът на БСП Корнелия Нинова“.
Други теми, по които се е дискутирало по време на на заседанието е била готовността да се работи срещу дрогата – чрез участие в акците „Майки срещу дрогата”, наболели въпроси от ежедневието на жените в някои  региони, като в Сливен ”Защо деца раждат деца?” Започват и обучителни семинари в  Кюстендил „Жените срещу насилието през призмата на защита от дискриминация”- един тлеещ проблем, който все още не е решен. В много региони, включително и в Габрово  Обединението ще работи за активна просветна дейност сред читалищата. Съвместно с Младежкото Обединение се предвиждат дейности, свързани с реставриране и почистване на пространството около паметници в района.
„Така че, предстои активизиране дейността на клубовете в областта на екологичната проблематика, както и поемането на  патронаж върху определени природни обекти – сподели още информация за предстоящите инициативи г-жа Ненова. – През есенните месеци на 2017 год. ще се проведе национална конференция, с домакинството на ОЖС Смолян, на тема „Насилието на деца над родители”. Националният съвет на Обединението на жените социалистки предвиждаме още да се ангажират народните представителки от групата на „БСП за България“ за инициране на законодателни инициативи, които да бъдат в помощ на изследванията за ин витро процедури за нуждаещите се. В този аспект ще спомена, че Габрово вече има народен представител жена, в лицето на Кристина Сидорова, и може да се разчита на пълна подкрепа от нейна страна както за дейността на Обединението на жените на областно ниво, така и за подкрепа при разрешаването на многото проблеми, които пряко засягат женското съсловие – трудова заетост, дискриминация, паритет, хора в неравностойно положение, на които в огромна степен сме длъжници.“
Юлия Ненова информира още, че като бивш депутат от Седми Габровски многомандатен избирателен район и зам.-председател на БСП, Кирил Добрев е присъствал на заседанието на НС на Обединението на жените социалисти и е обещал пълна подкрепа за реализирането на инициативите на жените в Габровска област и на национално ниво. Обединението на жените е отворено да приема нови членове и симпатизанти, споделящи идеите и насоките на дейността ни, заяви в заключение тя.

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*