Корнелия Нинова: Има начин да се увеличат всички пенсии


Публикувано на 23-06-2017 в Новини

Корнелия Нинова: Има начин да се увеличат всички пенсии

„Преди изборите имаше обещания от управляващите за  300 лв. минимална пенсия и преизчисляване на всички пенсии. След като влязоха във властта, се отказаха от това обещание и излъгаха хората – гласуваха минимална пенсия 180 лв. от 1 юли и 200лв. от 1 октомври. Огромна политическа грешка – да обещаеш и да не изпълниш“. Това заяви пред БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обясни, че БСП все пак е подкрепила увеличението на минималната пенсия, защото колкото и да е малко, все пак помага на хората с минимални доходи. „Не сме съгласни, защото не изпълниха обещанието си и отхвърлят нашето предложение, което си остана същото от преди изборите“, заяви Нинова и обясни, че става въпрос за преизчисляване на всички пенсии. По думите й левицата е  обяснила и откъде ще дойдат 800 млн. лв., колко по-добро би било това за всички пенсионери – с 22% ще се вдигнат средно пенсиите. „Има начин за увеличение на всички  пенсии. Парите ги има от събраните в повече осигурителни вноски и излишъка от хвалената  борба с контрабандата. Това предложение, което е по същество и тяхното предизборно, го отхвърлят и не изпълняват своето“, коментира председателят на БСП. Тя припомни и приказките, че ще увеличат всички пенсии, защото ще спрат санирането. „Какво стана – санирането продължава, пенсиите ги няма. В политиката е важно да си последователен и точен“, категорична бе тя и припомни, че през 2008 г. правителството на БСП единствено е преизчислило всички пенсии, точно по предлагания сега начин.

Корнелия Нинова  заяви, че левицата ще бъде последователна и по темата за мажоритарния вот, и в събота, на Национален съвет ще обсъди предложението на БСП за смесена избирателна система и ако той го одобри, ще бъде внесен в НС.

 Корнелия Нинова заяви, че международната активност на правителството е добра, особено с оглед на председателството ни, но има сериозна бележка по съдържанието на срещите. „Ако някой в страната може да каже- Борисов какви ангажименти е поел от името на България при срещите си с Ердоган, Меркел, Макрон, сме готови да разговаряне по всички въпроси, но нямаме информация какво се е случило там“, заяви тя. По думите й за разлика от тези срещи, проведената среща на ръководството на левицата с премиера на Македония Зоран Заев, с чиято партия БСП има дългогодишни отношения, е излязла с конкретни инициативи. Тя обясни, че БСП е отправила поканата за балканска среща през септември, на която да бъдат поканени лидерите и да се обсъдят възможността Западните Балкани да бъдат тема на председателството на България на Съвета на ЕС. По думите й другата идея е всяка година, по веднъж да се правят разширени срещи между кметове на партията на Зоран Заев  и на БСП, народни представители, евродепутатите на БСП и да се обсъждат теми, които са важни за региона  и за двустранното сътрудничество. „Започнахме го с нашата инициатива за войнишките паметници, предоставих му събраната от нас информация и казаха, че ще обмислят идеята за сътрудничество и в тази посока“, каза още Нинова и допълни, че е получила покана да отиде в Македония, където да продължи обсъждането на тези теми. По повод на балканската среща, председателят на БСП заяви, че е имала срещи с посланиците на Румъния и Азербайджан и ги е информирала за идеята.

Паметникът на Бузлуджа е ценен за България и за БСП. Искаме да го възстановим

„Започнахме преди един месец кампания за възстановяване на войнишките паметници в България. Това е част от родолюбието и от историята, и трябва да се запази за младите. Част от това е и желанието ни за запазване на Бузлуджа“, заяви Корнелия Нинова. Тя коментира че и той, като много други паметници, се руши и редица правителства не взимат мерки, а има огромен интерес – и у нас, и в чужбина за проекта по възстановяването му. „За експертите това е архитектурен шедьовър, което означава, че това е стойностно- и за България, и за БСП. Въпросът не трябва да се поставя като комунизъм- антикомунизъм, а като важен паметник за страната ни“, категорична бе тя.  Според нея това е и много стойностно място за БСП. „Когато на БСП е предложено, законът е давал възможност за безвъзмездно получаване. Той е променен и сега може да бъде получен само срещу заплащане. Ние не оспорваме това. Искаме да се направи оценка и да си го платим“, обясни председателят на БСП. По думите й обаче, ако се обяви на търг, както десетки години никой не се е интересувал, сега изведнъж са изявили желание да участват 3 НПО-та, община Казанлък, областната управа на  Стара Загора, част от СДС, Валери Симеонов. „Няма как да се съгласим с такова нещо. Оказва се натиск върху правителството да не се даде на БСП. Там няма съзидание, те няма да го възстановят, каквото е желанието на БСП“, обясни тя. „Вярвам, че ще намерим в рамките на закона разумната възможност да получим собствеността или право на ползване, което да даде възможност да се възстанови едно място,което е ценно за България и за БСП“, заключи Корнелия Нинова.

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*