126 години от първата социалистическа сбирка


Публикувано на 04-05-2017 в Новини

126 години от първата социалистическа сбирка

126 години от първата социалистическа сбирка в България честваха в парка „Габровски”, където преди повече от век се поставя началото на организираното ляво движение у нас. Цветя пред паметника на Димитър Благоев и Никола Габровски поднесоха: народният представител Весела Лечева, председателят на Областния съвет на БСП- Габрово Николай Григоров, общинският председател на левицата в съседната област Кристина Сидорова, заместник-председателите на БСП в старата столица Христо Бижев и Димитър Чолаков, кметът на Павликени инж. Емануил Манолов и неговата заместничка инж. Анастасия Вачева, и председателите на левицата в Горна Оряховица и Лясковец- Огнян Стоянов и Емилия Жилиева. Пред делото на първите социалисти у нас се поклониха също граждани и симпатизанти на БСП.

 

_MG_0575За силата и жилавостта на социалистическите идеи говори областният председател на БСП в Габрово Николай Григоров. Той оприличи създателите на социалистическото движение като „благородни рицари”, които са защитавали свободата и равенството.

„В една изключително тежка политическа обстановка тогава, думите днес ще бледнеят пред делата и семената, които те посяха. Ние също сме задължени да сеем семената на социалистическата идея, защото трябва да си зададем въпроса дали това, срещу което те се бориха, не се връща с пълна сила- експлоатацията, разделението и омразата”, сподели Григоров.

_MG_0569Обръщението на Весела Лечева започна с поздравителен адрес от председателя на партията Корнелия Нинова. В него лидерът на социалистите подчертава, че денят е паметен, защото всички отдават дължимото към създателите на социалистическото движение в България. Нинова посочва още, че лявата идея е жива повече от век и прави всички социалисти единни във вярата си за изграждането на по-справедлив свят. С нейните думи се съгласи и Весела Лечева, която сподели, че днес всички си задават въпроса дали са актуални идеите и принципите на първоучителите и лявата идея.

„Днес ние си казваме, че техните принципи са по-актуални от всякога. Днес ние сме задължени, защото ни подкрепиха 1 милион избиратели и те очакват от нас да защитим правата на работещите и бедните, да дадем подкрепа на младите хора, на техните семейства и да осигурим по-достоен живот на възрастните хора. Днес трябва да застанем остро срещу огромната социална несправедливост, която доведе 35% от българите да живеят в нищета. Ние трябва да променим това, защото за България днес се говори, че съществува съвременното робство”, сподели Весела Лечева.

 

_MG_0579Историческата привилегия на великотърновските социалисти беше изтъкната от заместник-председателят на левицата в старата столица Христо Бижев. Той подчерта, че за всички е отговорност да пазят светините на зараждащия се социализъм.

„Историята поставя на висок пиедестал способните, почтените и успешните. Помни и тачи техните имена, издига им високи паметници като този зад нас. Същата тази история тежко наказва провалените, покрива ги с презрение и заличава имената им. Това трябва да е наш ориентир, защото пътят ни не е по измамните магистрали на Борисов, а по хълмовете на времето”, каза в словото си Христо Бижев.

_MG_0602По време на честването се проведе и кампанията на младите социалисти- „Остани”. Тя има за цел да намали зейналата пропаст между младото и възрастното поколение в България, както и да призове младежите да останат в Родината. Този път няколко поколения се прегърнаха пред паметника на Никола Габровски и Димитър Благоев, показвайки, че са осъзнали най-важното от социалистическите идеи.

_MG_0599

 

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*