Корнелия Нинова: Ние сме алтернативата на ГЕРБ. Продължаваме промяната, тя ще стане


Публикувано на 20-04-2017 в Новини

Корнелия Нинова: Ние сме алтернативата на ГЕРБ. Продължаваме промяната, тя ще стане

„Ние сме алтернативата на ГЕРБ. Политическа и  управленска.Продължаваме промяната, тя ще стане.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова при откриването на първото заседание на 44-то НС. Тя изтъкна, че в политиката има и правила – да дадеш на народа си свободно право на избор между различни идеи и програми. „В политиката има и морал – да не предаваш тези, които ти вярват и те следват. Близо един милион българи вярват, че ние от „БСП за България” носим промяната. Няма да ви предадем!”- каза Корнелия Нинова.

Лидерът на левицата отбеляза, че най-важното е да се защити националният интерес на България. „Във външнополитически план  за нас това са два въпроса- гарантиране на суверенитета и национална сигурност и бъдещето ни в обединен и силен ЕС”- заяви Нинова.  Тя подчерта, че освен председателтвото на ЕС, друга важна тема за национално обединение е борбата с демографската криза. Председателят на БСП обясни, че няма как да правиш икономика без образование и кадри- затова трябва да се даде възможност за равен доспът до образование на всички и то да се свърже с бизнеса. Не на последно място, Корнелия Нинова постави акцент върху политиката по доходите и борбата с бедността; здравеопазването; борбата с корупция, битова престъпност, съществуващата паралелна държава- за които е нужно  подсилване на МВР и на МО.

 

 

Пълният текст на изказването:

 

 

Уважаеми г-н Президент,

Уважаема г-жо вицепрезидент,

Г-н министър-председтел,

Дами и господа министри,

Ваше Светейшество,

Ваши Превъзходителства,

представители на различните  вероизповедания,

представители на съдебната власт,

колеги народни представители и евродепутати,

уважамеми журналисти,

гости,

скъпи сънародници,

 

Днес поставяме началото на работата на 44-то Народно събрание. Поздравявам новоизбраните депутати и пожелавам да работим така, че да оправдаем току що положената клетва – във всичките си действия да се ръководим от интересите на народа.

По волята на народа, „БСП за България“ е втора политическа сила. В политиката има принципи – да има управляващи и опозиция. Ние сме опозиция в 44-то Народно събрание. В политиката има и правила – да дадеш на народа си свободно право на избор между различни идеи и програми. Ние сме  алтернатива на   ГЕРБ. Политическа  и  управленска. В политиката има и морал – да не предаваш тези, които ти вярват и те следват. Близо един милион българи вярват, че ние от „БСП за България” носим промяната. Няма да ви предадем!

Но преди да очертая нашата алтернатива, бих искала да откроя онези интереси, които стоят над партийните. И едно име, в което също се заклехме току що– България.

 

Уважаеми народни представители,

Поемаме отговорност да вземаме решения за бъдещето на страната  и за живота на нашите сънародници в момент, когато в света, Европа и на Балканите текат сложни геополитически процеси. Отчитайки това, най-важно е да защитим националния интерес на България. Във външнополитически план  за нас това са два въпроса- гарантиране на суверенитета и национална сигурност и бъдещето ни в обединен и силен ЕС.

За нас успешното провеждане на българското председателство на Съвета на ЕС трябва да бъде общ приоритет на всички политически сили в мандата на 44 НС. До края на тази година и първата половина на следващата, ще протече дебатът за бъдещето на Европа. Нашата позиция е, че искаме Европа обединена, силна и солидарна. Нашата отговорност ще бъде  да преведем ЕС през трудностите, които предстоят. Това изисква много умело политически, да се намери пресечна точка и добрият баланс между националните и общоевропейските интереси. За нас те са: външна и вътрешна сигурност на Съюза, промяна на Дъблинското споразумение, политиката за миграция и постоянният ангажимент за солидарна подкрепа спрямо държавите- членки по външните граници на ЕС, създаване на устойчива заетост и преодоляване на младежката безработица, подкрепа за малките и средните предприятия, подобряване на връзките между образованието и трудовия пазар, равен достъп до качествено образование и здравеопазване, гарантиране на енергийна сигурност и ефективност, повишаване на независимостта на работата на органите на Съдебната власт, продължаване на кохезионната политика за намаляване на контрастите на развитието на регионите. По време на нашето председателство ще започне и фактическото напускане на Великобритания. Изключително важно е да защитим интересите на българите, които учат, работят и живеят в Обединеното кралство.

Проведеният в Турция референдум е решение на турския народ. Ние не се месим във вътрешните работи на други държави, но също така, трябва категорично да заявим, че няма да допуснем и други държави да се месят в нашите вътрешни дела. Както и че сме за това, където и да е по света, да се спазват демократични принципи, да се зачитат правата на гражданите и свободата на словото.

Има още една тема, по която призовавам за национално съгласие –  демографската катастрофа, пред коята сме изправени. Безпощадната статистика сочи, че само за една година сме намалели с още 52 000 души. Няма цвят и партии пред опасността да изчезнем като народ. Можем да спорим дали да има семейно подоходно облагане, дали да има данъчни облекчения за млади предприемачи, но не можем да си затваряме очите пред огромния проблем – ниска раждаемост и висока смъртност в България.

Тук, в българския парламент, е мястото, където трябва в национално съгласие, да изработваме политиките по тези въпроси. Нека намерим разум и аргументи да решаваме заедно въпросите за съществуването ни като народ, за националния суверинитет и сигурност и за европейското ни бъдеще. Но нека и да се знае: ние оставаме различни: идеологически, политически и практически. За нас управленската алтернатива е: икономика не на монополи,а на малък и среден бизнес; уважение към чуждите инвеститори,но защита на българското производство; българското земеделие и българските храни; държавни и общински предприятия,не партийна хранилка, а управлявани с гаранции за развитие.

Още тази седмица внасяме закон за храните, закон за държавните и общински предприятия и искане за изслушване на КЕВР за ценообразуването с въпрос в чий интерес работят- на държавата и потребителите, или на монополите и техните печалби.

Няма как да правиш икономика без образование и кадри. И тук ние сме ваша алтернатива. С приетия от вас закон за училищно и предучилищно образование, създадохте хаос в образователната система. Ще ви подкрепим за увеличението на учителските заплати, но само това няма да реши проблемите в образователната система. Внасяме нашите предложения за изменения в Закона за училищно и предучилищно образование, за финансирането на държавните и общински училища, за един учебник, за дългосрочно планиране на нуждите на икономиката от кадри и държавна политика за изграждането на тези кадри. Отнасяме се с уважение към анализа на българския бизнес от какви специалисти имат нужда и предлагаме всички заедно, с тях да направим национална карта и дългосрочно да работим по нея. Но и без инвестиции в наука, култура и духовност, няма да как постигнем голям напредък нито в икономика и високи технологии, нито да запазим и развием българщината.

Най-сериозна е нашата алтернатива в политиката по доходите и борбата с бедността. 1 600 000 българи живеят под прага на бедност днес. Шоковото поскъпване на природния газ, парно и вода ще доведе мнозина до невъзможност да си плащат сметките. Расте броят на работещите бедни и на пенсионери, живеещи в мизерия. На вашето предложение за 200 лева минимална пенсия внасяме алтернативно предложение – преизчисляване на всички пенсии със средния осигурителен доход за 2013 година. Струва 800 млн. лв и е възможна политика- при ръста на БВП, който предвиждате, новите работни места и по- висока събираемост, включително на осигурителни вноски, при борбата със злоупотребите с инвалидни пенсии. За компенсиране на доходите с увеличението на цените, предлагаме да се преразгледа минимално гарантираният доход, който не е променян от 2009г и е 65 лв. Не стига, че заплатите в България са ниски, но и мнозина работодатели не ги изплащат, не внасят здравни и пенсионни вноски и са безнаказани за това. Внасяме предложение за временна комисия, която да събере информацията от цялата страна и да направи предложения за промени в закони и подзаконови актове за слагане край на тези злоупотреби с труда и възнагражденията на работещите.

 

Уважаеми колеги, казах по-горе, че в политиката трябва да има и морал. Бедността в страната е отчайваща, ГЕРБ и ОП обещавате в програмата си увеличение на минималната и средна заплата някога, в бъдеще, в края на мандата. Няма морал в това- доходите на хората да се вдигат в бъдеще несигурно време, а депутатските заплати да растат. Ето защо, внасяме предложение заплатите на депутатите в 44 НС да се замразят и то към задна дата – края на 43-то НС. Някои ще нарекат това популизъм. За нас то е солидарност и съпричастност. И личен пример.

Здравеопазването е другата област, в която нашите политики ще се противопоставят. Ние ще предлагаме баланс на различни видове публични разходи, медицинските дейности, лекарствата и медицинските изделия. Премахване на допълнителните заплащания, квалификация на младите медицински кадри и достойно заплащане на труда на медицинските работници. За да се случи нашата алтернатива, има един въпрос на въпросите – корупция, битова престъпност, съществуващата паралелна държава. Няма как да гарантираме националната сигурност и борба с престъпността, без да подсигурим две системи в страната – на МВР и на МО. В програмата си вие се отказвате от ангажимента и двете министерства да бъдат засилени с нови назначения, от които имат остра нужда. Ние ще внесем тези предложения, както и да бъдат осигурени нормални условия за работа, облекло, оборудване и средства за изпълнение на служебните им задължения. Внасяме предложения за промени в НК и НПК, за отпадане на маловажен случай, за намаляване на възможностите за връщане на делата. Но голямото предизвикателство е – имаме ли кураж, сили и последователност да се изправим срещу паралелната държава. Всички знаем, че тя съществува. Но само ние, от „БСП за България“, го казахме на глас и се обявихме срещу нея. Ето нейните измерения: по данни на Industry watch и ACNielsen България губи по 500 млн. лв. годишно от внос на контрабандни цигари. По данни на Българската петролна и газова асоциация и изчисления на Министерството на финансите- сивият сектор в горивата е 1/3 от пазара – 1 млрд. лв. годишно. По данни на Министерството на земеделието- сив сектор има и в алкохола – 200 млн.лв акциз и ДДС невнесени годишно. По данни на Министерство на финансите – ежегодно изтичат по схемите на ДДС над 2.5 млрд.лв. В България  всяка година се възлагат обществени поръчки за около 10 млрд. лв. БОРКОР отчита, че около 20% не влизат в реалната икономика, а са в сивия сектор. Пак по данни на БОРКОР- България губи годишно 1 млрд. лв. от занижени концесионни такси. Зад тези числа стои порок. Порочен модел на прехода и вината на политическата класа, гневът на народа ни и несправедливостта в обществото. Нашата голяма цел е промяната на тази система.

Не успяхме да спечелим Избори 2017, но състезанието не е приключило. Намираме се на полувремето. Продължаваме по пътя, който очертахме. Продължаваме промяната и тя ще стане. На добър час.

 

 

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*