Кристина Сидорова: Ще правим избори заради егото на един човек


Публикувано на 19-12-2016 в От медиите

Кристина Сидорова: Ще правим избори заради егото на един човек

Павлета ДАВИДОВА

Власт и пари – това е основното, в което вярват и за което се борят днешните управляващи, смята членът на НС на БСП. 

Г-жо Сидорова, пленумът на БСП протече с нагласата, че предстоят предсрочни парламентарни избори. Бойко Борисов обаче направи заявка, че може би ще подкрепи евентуален кабинет на РБ. Възможно ли е ново правителство в рамките на това НС?– Единственият, който може би знае какво става, е самият Борисов. Неведнъж ставахме свидетели как се събужда с едно решение, а заспива с друга идея. За съжаление неговата политическа непоследователност не е нещо необичайно. Затова и очаквам до сряда да се случи почти всичко – от кабинет с патриотите и реформаторите през оставането на този кабинет, а защо не и правителство с независими и всякакви „самотни елементи“, гравитиращи из НС. Премиерът не казва едно и също нещо два пъти, камо ли да изпълни някоя от заявките си. Той така и не подаде обещаната оставка след първия тур на президентските избори, върна новия мандат, който получи от Росен Плевнелиев, сега „заради стабилността“ трябвало да подкрепи мандата на реформаторите… Свидетели сме на задкулисни сделки, на вкопчване във властта и в никакъв случай това не е принципно, камо ли полезно за страната.

Защо е това вкопчване в управленските позиции? С какво ще се промени ситуацията, ако останат на власт още месец или два?– Достатъчно е да видим обществените поръчки, които са обявени през последните дни… Като добавим и скандалните назначения, с които се бърза, става ясно защо са се вкопчили във властта. Разпределят се огромни средства, назначават се хора със съмнителни конкурси или изобщо без такива… Власт и пари – това е основното, в което вярват и за което се борят днешните управляващи.

Президентът Плевнелиев призна, че не желае да прави служебен кабинет. Протакането продължава доста, на какво се дължи?- Мисля, че и тук валидни са вече споменатите причини. Плевнелиев трудно може да сформира нов служебен кабинет – „животът“ на подобно правителство ще е кратък. Освен това почти не му останаха експерти, които да използва. Голяма част от хората, на които разчиташе, вече са „уредени“ на хубави постове – дипломатически и други. Плевнелиев не само няма хора за служебен кабинет, няма и желанието да го направи само за месец.

Всички са се концентрирали в делата и думите на министрите. Как се отразява ситуацията на кметове-те от ГЕРБ?- ГЕРБ преживя шок покрай загубата, която инкасира на президентските избори. Сега стягат сериозно редици. Там, където все още има свободни постове, се назначават техни хора. По места също се бърза с обществените поръчки. Кметовете продължават да изпълняват поръчението на Борисов от м.г. и да вдигат местните налози. Гербаджиите по места се подготвят за нови избори – и организационно, и финансово.

Казахте, че само Борисов знае какво се случва. Напоследък сме свидетели на разнобой в посланията на представителите на ГЕРБ. Има ли разцепление в партията?-Изглежда в партията има два лагера. Иначе познаваме доста добре стила на ГЕРБ – всеки мисли нещо, но накрая Борисов решава и казва какво ще се случи. Дори и да има различни мнения, поне на този етап очаквам само Борисов да реши ще има ли кабинет или не. Неговите решения са по-скоро емоционални, отколкото премислени. Той действа прибързано, решенията са продиктувани от егото му и до сряда ще видим поне два пъти обрат в мнението.

До какво води това политическо непостоянство?- До избори на всеки 2 години, до изключително неблагоприятна политическа ситуация и до това, че няма сигурност в обществото и между хората. Правим избори заради егото на един човек!

– Как може да се излезе от този омагьосан кръг?- Нови избори, нова конфигурация в парламента, това е начинът.

– Може ли БСП да предложи изход?– Вярвам, че новото ръководство и новите политики, които се предлагат, могат да ни превърнат в алтернативата. БСП е различна от това, което сме виждали. БСП може да предложи перспектива за държавата.

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*