Момчил Неков:ЕМО „Етър”, за мен, е повече от музей


Публикувано на 08-09-2016 в Новини

Момчил Неков:ЕМО „Етър”, за мен, е повече от музей

До

доц. д-р. Светла Димитрова,

Директор на ЕМО „Етър”

 Скъпи творци, пазители на занаятите, гости,

На първо място, желая да благодаря от сърце за поканата, защото тя донесе усмивка на моето лице!

Бих искал да Ви поздравя и приветствам с началото на XIV Международен панаир на традиционните занаяти, провеждащ се в Етъра.

Традицията е пазителя на връзката с корена, коренът на това, което ни прави и съхранява като народ. Традицията, това е тази част от националната ни гордост, която пали желанието ни да възстановяваме отдавна забравени обичаи и ритуали и ни дава сили да продължаваме напред, за да завещаем на идните поколения богатство, с което да се гордеят.

ЕМО „Етър”, за мен, е повече от музей. Той поддържа българските традиции и идентичност. В днешно време има дефицит на българщина. С изконните наши занаяти – от уникалната ни шевица, през пъстрите керамични паници, до тъканите черги, ние можем да открием характерното за всеки наш регион майсторство. Благодаря от сърце, че създавате това кътче от България, което свързва природата, историята и красотата в едно. България има всички тези богатства, които минават през времето и епохите, но именно традиционните занаятчии са съхранителите, които помагат тези три богатства да станат едно. Текстил, дърворезба и всичко друго, изваяно в ръцете на пазителите на занаятите, не са напуснали нашето ежедневие и това, че сте днес тук го показва най-добре. Отнасяйки късче, или дори само спомен от тези творби и преживявания тук, всеки си тръгва по-богат и по-свързан с това, което ни кара да се гордеем – хилядолетна история и дух.

 

Желая успех и творчески сили на всички участници и посетители на XIV Международен панаир на традиционните занаяти. Отнесете със себе си къс от традицията и жив спомен от българското през вековете!

 

 

Момчил НЕКОВ

Европейски парламент, Член

Група на Прогресивния алианс на

Социалистите и демократите в

Европейския парламент, Член

Българска социалистическа партия, Член

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*