Кирил Добрев и Атанас Зафиров обсъждат антикорупционни мерки с румънски парламентаристи


Публикувано на 23-06-2016 в Новини

Кирил Добрев и Атанас Зафиров обсъждат антикорупционни мерки с румънски парламентаристи

Посещението е  точно преди приемането на първо четене в Народното събрание на антикорупционния закон на вицепремиер Меглена Кунева

Народните представители от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кирил Добрев и Атанас Зафиров, като членове на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси, посетиха Румъния и проведоха редица работни срещи. Посещението е точно преди приемането на първо четене в Народното събрание на антикорупционния закон на вицепремиер Меглена Кунева. Депутатите от БСП изразиха мнение, че Румъния винаги е давана за пример в сферата на борбата с корупцията и това посещение е било важно и изключително полезно за обмяна на опит. Народните представители от левицата разговаряха с председателя на Комисията по правни въпроси, дисциплина и имунитет в Камарата на депутатите в румънския парламент Ливю-Богдан Чука. Срещнаха се и с генералния секретар на Националната агенция по интегритет (АНИ) Силвио Попа.

По време на срещите е бил обсъден въпросът с анонимните сигнали. Добрев е категоричен, че в Румъния те се разглеждат при висока степен на конфиденциалност и ако той съдържа неоспорими доказателства. Българските народни представители са поставили и въпроса за обратната тежест на обвинението. Румънските парламентаристи са обяснили, че там си невинен до доказване на противното, за разлика от предложението на Кунева.

Като трета тема е обсъден контролът върху независимата агенция за борба с корупцията и назначаване на ръководителите. „Пропуск в българския закон е липсата на контрол върху дейността на тази комисия. В Румъния е решен с междуинституционен независим орган“, поясни Кирил Добрев.

Посещението на народните представители Кирил Добрев и Атанас Зафиров приключва със среща в Министерството на правосъдието.

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*