Кирил Добрев: Дойде Видовден за управлението на Борисов


Публикувано на 17-06-2016 в От медиите

Кирил Добрев: Дойде Видовден за управлението на Борисов

Дойде Видовден за управлението на Бойко Борисов! Рухнаха няколко мита.“ Това обяви на пресконференция в Габрово народният представител от БСП лява България Кирил Добрев, който коментира темата, свързана с крупни нарушения в начина на раздаване на обществените поръчки от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Пред местните медии Добрев цитира отговорите, изпратени до него от министър Лиляна Павлова, от които ставало ясно как за година и половина една пътно-строителна фирма може да увеличи оборота си 100 пъти.

„Само за година и половина Агенция „Пътна инфраструктура“ е дала на фирмата „Агромах“ поръчки на стойност 310 000 000 лв. Тази фирма е една от последните „фирми – любимки“ на премиера Борисов и регионалния министър“, заяви Кирил Добрев.

По думите му голяма част от обществените поръчки са провеждани без възложен конкурс. „Има фирма за автомагистрала „Марица“, спечелила проект на стойност 133 милиона лв. Към този договор се прави анекс и се добавят още 51 милиона, т.е 1/3 се увеличава стойността на магистралата“, поясни той.

Парите обаче били предназначени за определена работа, а средствата трябвало да бъдат усвоени за 32 дни. Интересен е и начинът на плащане, посочи Добрев. Междинното плащане от 31 мил. лв. било извършено сутринта на 31.08.15 г., а окончателното с другите 20 мил. лв. – следобеда на 31.08.15 г.  Фирмата се оказала „шампион“ по бързи поръчки.

Другият визиран от Кирил Добрев анекс по договор е за пътя между Смолян и Михалково. Там през втората половина на месец декември същата фирма е спечелила допълнително 2 мил. лв. към други 19 мил., които трябвало да усвои за 48 часа.

„За всички тези нередности аз и колегата Жельо Бойчев сме информирали главният прокурор и сме изпратили сигнал до прокуратурата, в който сезираме всички тези обществени поръчки, начинът по който се усвояват средствата и имаме ли „прескачане“ на Закона за ОП“, информира народният представител.

Депутатът каза още, че за съжаление тази порочна практика се мултиплицира от национално към регионално ниво. По думите му в Габрово действат три „любими“ фирми, които заедно или по отделно, са си разделили 22 милиона лева през последните 4 години. Той определи този процес като изродена форма на пазарна икономика.

„Понеже днес е Видовден решихме и тях да споменем. Как баща дава на сина, после той на бащата си. Понякога играят заедно, по отделно и понякога в комбинация с трета фирма. Просто вече новите мутри замениха онази престъпна дейност с обществени поръчки, тъй като от тях се печели повече. Говорим за фирми, държащи обществени поръчки за над 1 милиард. Как ви се струва?“, коментира още Добрев.

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*