Скандално! Общината даде 20 бона за два стари пикапа


Публикувано на 08-06-2016 в От медиите

Скандално! Общината даде 20 бона за два стари пикапа

Община Габрово е сключила договор за доставка на два стари пикапа „Опел Кампо“, произведени съответно през 1997 г. и 1999 г., предназначени за общинското звено „Озеленяване“, на обща стойност 19 920 лв. Поканата е била изпратена само до една единствена старозагорска фирма, работеща от месец януари тази година, а стойността на всяка една покана е 9960 лв. с ДДС.

Тези потресаващи данни изнесе пред представители на местните медии по време на пресконференция председателят на БСП – Габрово Кристина Сидорова, която коментира темата с малко известния публичния харч.

„Това е недопустимо и шокиращо. Единият автомобил е на 19 години, а другият е на 17 г. Почти 20-годишни „трошки“. При проверка в интернет установих, че такива пикапи, със същите технически характеристики, са с реална стойност около 4 500 лв., най-скъпият. Да не говорим каква е стойността им в Германия, която е в пъти по-ниска“, информира тя.

Председателят на левицата беше категорична, че на цената на един пикап Габрово е можело да има 2 други и спестен ресурс от 10 000 лв. на общинското звено „Озеленяване“, но сега картината е друга – 20 000 похарчени лева и два пикапа, с навъртян завиден километраж и години зад гърба си.

„Кой разреши да се харчат парите на габровци по този скандален начин? Кой разреши да се дадат 10 000 лв. за нещо, което реално струва 4 500 лв.? Защо нашите пари се харчат по този начин и кой се облагодетелства от това“, попита Кристина Сидорова.

По думите й Община Габрово не прави изключение от скандалите с автомобилите, „завладели“ различни министерства и ведомства в страната през последните няколко месеца, но никой не смее да повдигне въпроса в местната общественост.

Двете плащания по договора за доставка на автомобилите са извършени на 16 май 2016 г. Председател на комисията, провела скандалния търг за двете превозни средства, е Момчил Дончев, директор на общинското звено „Озеленяване“, брат на вицепремиера Томислав Дончев.

Пред журналистите Сидорова беше категорична, че ще изисква явяването му в залата на Общински съвет – Габрово, където пред всички местни парламентаристи да обясни мотивите за закупуването с общински средства на двата стари автомобила. „Това, ако не е източване на публичен ресурс – здраве му кажи“, добави тя.

Сидорова припомни пред журналистите, че от 15 април 2016 г. в България действа нов Закон за обществените поръчки, според който има доста по-затегнати критерии за избор на изпълнители, гарантиращ по-прозрачното избиране на спечелилия обществената поръчка и контрол.

„Дали по тази причина или по някоя друга, която не ни е известна, но от 31 март до 13 април 2016 г. в Общината са обявени 31 обществени поръчки, на обща стойност над 2 000 000 лв. Буквално ден преди влизането на новия Закон на 15 април, 31 поръчки са пуснати в последния момент. От 14 април до ден днешен, 30 май, няма нито една обществена поръчка. Интересно защо?!“, заяви лидерът на габровските социалисти.

Според Кристина Сидорова по всичко личи, че явно Общината е бързала с обществените поръчки, които да бъдат пуснати по стария Закон.

Източник: Gabrovonews.bg.

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*