Днес свеждаме глава пред саможертвата на загиналите и пострадалите от геноцида на хитлерофашизма


Публикувано на 11-04-2016 в Новини

Днес свеждаме глава пред саможертвата на загиналите и пострадалите от геноцида на хитлерофашизма

На 11 април отбелязваме Международния ден на бившите политзатворници и концлагеристи. Ден, който някои хора умишлено се мъчат да игнорират, да омаловажат, ден позабравен през последните 26години. Но ден, в който цялата международна общественост отдава почит на жертвите на фашизма, убити и загинали в концлагерите на нацистката машина.
“На този паметен ден милиони граждани на света свеждат глава пред саможертвата на загиналите и пострадалите от геноцида на хитлерофашизма и неговите производни в редици други страни.
На тази дата със свое решение на Организацията на Обединените нации реши да съхрани в паметта на човечеството трагичния спомен за милионите жертви загинали в концлагери, затвори и полицейските килии.
Да се върнем и към историята.
На 11 април 1945 година затворници от концлагера Бухенвалд, като разбрали за приближаването на съюзническите войски, се вдигнали на въоръжено въстание, подготвено дълго от съветските военнопленници, обезоръжили охраната и завзели ръководството на лагера. Когато пристигнали американските танкове, руският отряд представлявал добре въоръжено съединение. Съюзническите воини били потресени от разкриващата се гледка пред тях – незаринати масови гробове, полумъртви скелети, грозни бесилки.
Тук е мястото да отбележим и мястото на българските участници в антифашистката съпротива дали скъп дан за свобода и демокрация на човечеството.
За това ние днешните поколения трябва да съхраним паметта и да сведем глави в едноминутно мълчание пред саможертвата им.”, се казва в обръщението на Олег Цонев – общински председател на Български Антифашистки съюз Габрово, по повод 11 април.

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*