Референдум за бъдещето на обществения транспорт в Габрово предлагат БСП


Публикувано на 28-05-2015 в Новини, От медиите

Референдум за бъдещето на обществения транспорт в Габрово предлагат БСП

Първият в историята на Габрово местен референдум, касаещ бъдещото развитие на обществения транспорт в града, инициират от структурата на БСП. Това бе официално оповестено днес на извънредна пресконференция, посветена на развитието на градския транспорт и готвената от габровските управници реформа в сектора, пращаща в историята тролейбусите и тролейбусните линии в областния град.

Според председателя на общинската организация на БСП Кристина Сидорова и председателя на групата общински съветници на социалистите арх. Иван Николов решението да се закрият тролейбусните линии е било взето без участието на габровската общественост.

“За това още от днес стартираме инициатива за събиране на подписи за свикване на местен референдум. След като хората са дали своя данък и са казали, че искат да има тролеи в Габрово, точно те трябва да кажат какво искат да се случи с тях. Време е да питаме хората. Стига с това няколко човека в Общински съвет – Габрово да взимат решенията! В Швейцария правят референдум за “едно дърво”, а тук в Габрово се взимат решения за бъдещето на града ни с едно “вдигане на ръка”, унищожавайки нещо градено с години”, заяви Общинският председател на БСП – Габрово Кристина Сидорова.

От левицата категорично се обявиха против направено предложение за интегриран градски транспорт на Габрово, което ще бъде гласувано днес от ОбС. – Габрово, и ще поискат изтеглянето на точката от дневния ред на местния парламент.

“Ние не сме против проект за интегриран градски транспорт. Адмирираме желанието на администрацията да бъдат обновени превозните средства. Общественият транспорт има нужда от нова визия и екологична насоченост. Всичко това е много хубаво, но това предложение на фирмата, коя е тя, техният анализ и защо Община Габрово се спира точно на този вариант, будят съмнения”, каза още председателят на габровските социалисти.

Интегрираният план за градски транспорт на града се базира на извършено проучване от фирмата Институт за транспортни изследвания – София, което проучване е направено във връзка с подготовката за кандидатстване в новия оперативен период по европрограмите.

По думите на Кристина Сидорова фирмата Институт за транспортни изследвания – София е добре позната на габровци, тъй като самата фирма е изготвила сегашната транспортната схема на Габрово и още повече, че точно тя през недалечната 2008 г. в стратегия за развитието на градския транспорт е обявила, че тролейбусният транспорт е най-подходящ за Габрово.

“Замазват се очите на габровци! Манипулативно е твърдението, че минаваме на нов екологичен транспорт чрез електробуси, тъй като всъщност в проектното предложение, което ни се предоставя днес, става дума само за 12 електробуси и 30 автобуси на метан. Имайте още предвид, че миналата година бяха закупени още 10 автобуса, движещи се на метан. Тайната е в метана и тролейбусната мрежа, която ще бъде предадена в най-скоро време на скрап”, допълни Сидорова.

Представителите на левицата добавиха, че имат сериозни съмнения решението за премахване на тролейбусния транспорт в града да е взето на лобистки принцип. БСП – Габрово категорично се обявиха за идеята да се развива тролейбусната мрежа и инвестирането в нови тролеи, какви вече се движат в София, Бургас, Плевен и Русе.

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*