Стойков доказа, че тунелът под Шипка е приоритет


Публикувано на 27-11-2013 в Новини

Стойков доказа, че тунелът под Шипка е приоритет

Народният представител от Коалиция за България Йордан Стойков сложи край на спекулациите в публичното пространство, разпространявани от различни информационни източници, относно това че проектът за тунел под връх Шипка не е приоритет пред правителството Орешарски.

Това депутатът направи на среща с местните медии, пред които показа скица от Оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 – 2020″, в която ясно фигурира Тунелът под Шипка.

“Правя това с надежда, че да бъдат прекратени разпространяваните неверни твърдения с въпроса представлява ли приоритет за оперативната програма през периода 2014 – 2020 или не”, коментира Йордан Стойков.

Пред журналистите социалистът припомни основните параметри, заложени в Бюджета на страната за следващата година. От заявеното от него стана ясно, че процент и осем са заложеният ръст на Брутния вътрешен продукт (БВП), дефицитът и очакваната инфлация, като беше категоричен, че се предвижда растеж на износа – в размер на 7,2% и възстановяване на вътрешното търсене, което по прогноза на финансовото министерство ще бъде около 1,9%.

Той обясни, че в макрорамката на Бюджет 2014 приходите са 30 милиарда 886 милиона лева, което представлява 37,9% от БВП или с 501 милиона в повече от актуализирания бюджет на България за 2013 г., а разходите представляват 39,7% от БВП или около 32 милиона лева. “Това е ръст около 380 милиона спрямо 2013 г. Дефицитът ще бъде 1 милиард 472 милиона. Държавният дълг ще нарасне с 3,4 милиарда до 18 милиарда лева, което представлява 22% от БВП и е най-ниският процент в Европа. За сравнение голяма част от страните в Еврозоната са на 50 – 60% държавен дълг”, каза още Стойков.

Пред габровските депутатът от левицата информира още за какво ще бъде изхарчен държавният резерв. Предвидена е публична инвестиционна програма “Растеж и устойчиво развитие на регионите”, с бюджет от 500 милиона лева, където на конкурсен принцип ще бъдат финансирани проекти. Извън тези 500 милиона има други 100, предвидени за развитие на образованието, структурни мерки и приоритети, а по 20 милиона лева са предназначени за иновации, бойна подготовка и бойна готовност.

Йордан Стойков сподели още, че очакванията са през седмицата да бъдат гласувани Законът за бюджета на здравната каса и социалният бюджет.