Ивелин Николов: Габрово има шанс да поеме по нов път


Публикувано на 18-10-2019 в Новини

Ивелин Николов: Габрово има шанс да поеме по нов път

Преди шест месеца на страниците на ДУМА се появи статия със заглавие „Дико гори!“ – „Quo vadis, Габрово, или как със закони, отчаяние и омраза може да се убие голям град“. Авторът на написания с болка и тъга, но и с надежда за промяна, публицистичен текст едва ли е мислел какво го очаква. Днес Ивелин Николов не само пише, но и споделя със съгражданите си своите думи, планове и идеи за възраждането на Габрово.

Дали е привлекателно да си кандидат за кмет? Тук не става въпрос за привлекателност. За главния редактор на ДУМА Ивелин Николов участието в местните избори е преди всичко отговорност. Отговорност към съграждани и приятели, към техните деца и родители. Които в последните години на отчаяние, липса на перспектива за достоен живот и старини стават жертва на омразата и ненавистта.

Онези, които познават Ивелин, знаят, че не обича да се хвали. Биографията му като журналист, политик и общественик е пребогата. Роден е в Габрово, завършил е габровската Математическа гимназия, а след това Висшето военно артилерийско училище в Шумен. Офицерската служба в Българската армия е направила от него човек на духа, но и на думата. Гражданската специалност педагогика от военното училище, както и допълнителното образование по търговско право от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и магистратурата по политология от Софийския университет не са просто част от визитката. А години, донесли опит и познание. Като офицер или шофьор на такси в града на Рачо Ковача, монтажник в малка габровска фирма или педагогически съветник в „родното“ 8-о Основно училище, като специализант по организационна психология в Прага или председател на ОбС на БСП в Габрово, Ивелин остава верен на принципите си. Бил е зам.-председател на Комитета за младежта и децата, зам.-изпълнителен директор на агенция в Министерството на отбраната, преподавател в университети, автор е на сборници и учебници. Създател и дългогодишен директор на Института за социална интеграция, един от основателите на Програмния съвет на Българското училище за политика към Съвета на Европа. И през цялото време е журналист по душа и сърце – пише за „Българска армия“, „Земя“, ДУМА… Габровци си спомнят за него от вестниците „Балканско знаме/Габрово днес“ и „Движение“, от Кабелното радио. От 2009 до 2013 г. Ивелин Николов е народен представител от Габрово, а в момента е директор на Националния политически институт „Димитър Благоев“ и главен редактор на вестник ДУМА.

Богатата визитна картичка ще е празна без най-важното, с което Ивелин наистина се гордее – прекрасното му семейство. Съпругата му Ралица е журналист, а двете му деца – Нина (на 8) и Никола (на 5), го карат всеки ден да преоткрива живота.


Днес Габрово има шанс да поеме по нов път. Посоката я задават кандидатите на левицата за общински съветници. Чертае я водачът на листата и кандидат за кмет Ивелин Николов. Неговият път в политиката започва от Габрово и затова натрупалият управленски опит, познания и мъдрост социалист има ясен поглед върху днешния и утрешния ден на родния си град.

„Пари в Габрово има, но не и за габровци. Проблемът не е в средствата, а в това как се харчат и как се разпределят. И в контрола. Управляващите явно смятат, че градът се простира от Дома на хумора и сатирата до Шиваровия мост. Да, центърът е красив, има цветя, пейки – друг е въпросът, че не може да се види никъде колко струват. Само че Габрово е дълъг град и в крайните квартали „Ябълка“, „Русевци“ и „Болтата“ например не се радват на красотата на центъра. През последните три седмици властта усилено асфалтира улиците и междублоковите пространства в големите квартали като „Младост“ – нещо, което не е правила в последните 12 години. Хората там даже си пожелават избори да има на всеки шест месеца, за да се случва нещо добро и за тях“, разказва Ивелин Николов.

Той знае, че да си габровец и кмет на Габрово не е шега. За да се променят нещата, време е да спре рекетът на общината към местните малки фирми. По-голямата част от тях разчитат на трохите от големите залъци, които се дават на външни изпълнители, на ръба на фалита са и държат ниски заплатите, за да оцелеят все пак. Ако това се промени, малките фирми ще могат да повишат доходите на заетите в тях и да осигурят не само достойно заплащане, но и възможности за пълноценен живот на габровци. Да, в Габрово почти няма безработица, защото няма хора, допълва с болка Ивелин. Но и доходите на хората са много ниски, продължава той. По официални данни средната заплата в града е над 1000 лв. Всъщност малка, избрана част получава от 2 до 3000 лв., а мнозинството – 600-700 лв. Затова младите си тръгват, обяснява Николов. Разказва, че проблемът не е в образованието, защото градът е известен с елитните си гимназии. Младите обаче завършват, отиват да учат другаде висше образование и не се връщат. Само за 30-ина години след промените градът официално е намалял с близо 50 хиляди души. Къде е онзи стохилядник, който посрещна промените през 1989-а? Останали са най-възрастните, които четат книги от библиотеката, споделя разочарованието си от разрухата Николов. Програмата на екипа му за възраждане на града предвиждат общинска подкрепа за областната болница и достъп до здравеопазване на всички. Къде са мобилните аптеки и мобилните лекарски екипи, за които слушаме от години, пита Николов и уточнява, че това е приоритет и за него трябва да мисли кметът. А не как да възложи големите проекти в града на софийски фирми или на активисти на управляващата партия.

Не на последно място по важност за Габрово е транспортният проблем. И тук се изградиха кръгови движения като по шаблон – явно едни и същи фирми ги правят в цялата страна, разказва Ивелин. В същото време като областен център градът има връзка само със София и с Велико Търново. Нужна е нова схема на междуселищния транспорт. Габрово е град на леките коли, защото транспорт има само в центъра, допълва той. Според него са нужни проекти, свързани с бъдещето, а не само с тротоарните плочки, бордюрите и благоустрояването на центъра.

„Културата, младите хора, историята къде са? Някога Габрово имаше младежки център, който днес го няма. И младите няма къде да прекарват свободното си време. Властта кога ще стигне до крайните квартали? Те са непривлекателно място за спорт, за свободно време, за социални контакти“, споделя Ивелин. Убеден е, че е време Габрово да получи статут на Културен маршрут на Съвета на Европа, защото този край има какво да покаже като история и традиции на света.


Необитаемите и рушащите се сгради в Габрово, които приличат на призраци, могат да изчезнат, а габровци да станат отново същите, каквито бяха в младостта ми – спокойни, усмихнати, добри и ведри, не крие амбициите си кандидатът за кмет на левицата. Споделя, че в листата с общински съветници са включени представители на различните граждански и професионални среди в Габрово, но и хора с активно изразена чувствителност към проблемите на града. Които не се притесняват да изразяват позициите си. „Това е особено важно за габровци, които в последните години разчитат на слухове и на социалните мрежи, за да се информират какво става в дома им и в страната. А това е тревожно. Няма общинска медия, няма общинско радио, националните медии също изчезват от Габрово“, споделя като журналист тревогата си за своя град Ивелин Николов. Къса се „разговорът“ между властта и хората, допълва той. Габрово повече не може да бъде град на сенките, та оттук е тръгнал първият министър-председател на свободна България Тодор Бурмов, категоричен е Николов.

Това са неговите думи към габровци, а те, убеден е той, ще направят мъдър избор. С мисълта, че казаното преди време от габровския зевзек Керката „Има начало, край няма“ може да е валидно за празниците на хумора и сатирата, за вицовете и лафовете на и за габровци, но не и за търпението на местните, принудени да оцеляват не на шега.

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*