9 май 2019г.


Публикувано на 09-05-2019 в Новини

9 май 2019г.

На 9 май Севлиево, Дряново и Габрово отбелязаха Деня на победата над Нацистка Германия във Великата отечествена война. Тази дата събира в себе си, както кървавата история на Европа, така и Силата на стария континент да гради своето бъдеще върху останките от най-кръвопроливната война в най-новата история на човечеството.
Севлиевци се поклониха на Стената на славата в парк „Казармите”. Присъстваха народният представител Кристина Сидорова, която поднесе цветя на паметника. Гости бяха също общинският съветник и председател на БСП Севлиево – Петинка Михайлова, членове на БАС и ветерани. На поклонението ученици държаха в ръцете си портретите на 52 севлиевци (от общо 407), участвали във войните. Малката Юлия Илиева рецитира на руски език стихотворението „Георгиевска лента”.

По-късно през денят 9 май беше почетен и в Габрово с поднасяне на венци и цветя на паметник-костница до библиотека „Априлов-Палаузов”.В ритуала се включиха и членове на движение на рускоговорящите в Габрово – „Вива“.

„74 години по – късно 9 май е ден, който трябва да ни обединява, а не да разделя. Да обединява всички в усилията ни, никога повече да не допускаме ужасът на войната, но и да ни напомня за уроците, които трябва да научим, четейки за събитията от онези дни. 9 май е и денят на Европа, денят на обединението и свободата. Денят, който ни дава надежда за нашето утре. Поклон пред героизма на милионите загинали в по бойните полета. Честит празник!“, каза в слово си пред събралите се Кристина Сидорова.
Дряновци почетоха празника с поднасяне на цветя на паметника „Майка България” от членове на Българския антифашистки съюз и на БСП.

Поклон пред всички загинали!

Коментирай

Вашият email няма да бъде публикуван.


*